Månadens brandfarliga vara - Mars - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Mars MBV Special - Mat som brinner

Brandfarlighet är ofta associerat med industrier, maskinerier och lagringscisterner som gemene man inte har så värst mycket samröre med. Därför blir vi kanske lite extra förvånade när vi upptäcker att det finns brandfarlig… mat. Även om den inte uppfyller de kriterier som MSB har för klassificering av brandfarliga ämnen, kan det ändå vara värt att ha i åtanke – eller bara som cocktail knowledge på ost- och chips-bjudningen i helgen.

shutterstock_320950460

Detta är andra delen i vår underkategori MBV Special, om brandfarlighet där du minst anar den! Första delen hittar du här

När vi hör ordet brandfarligt tänker vi spontant på kemikalier av olika slag, och nästan inget klassiskt brandfarligt ämne – som bensin, ammoniumnitrat eller tändvätska – skulle vi komma på tanken att stoppa i oss. Men brandfarlighet är förknippat med högt energiinnehåll och det är ju just därför vi äter mat – för att få i oss energi. Människans matsmältningssystem är ju på många sätt lik eldens dito, en förbränning av ett organiskt ämne i närvaro av syre som omvandlas till koldioxid, vatten och energi. Precis samma gör elden, den utvinner bland annat värmeenergi ur lagrad kemisk energi genom förbränning. Ost och chips är exempel på matvaror som innehåller mycket energi, och ost och chips brinner väldigt bra.

Månadens brandfarliga vara

Brunostbranden i Norge 2013

17 januari 2013 började en transport med 27 ton brunost (en norsk delikatess i form av karamelliserad getost – väldigt god på våfflor (författarens anmärkning)) att brinna inne i en vägtunnel. Branden var så intensiv och röken så giftig att släckningsarbetet fick skjutas fram och branden tog fyra dygn att släcka, men den 21a januari 2013 var den äntligen släckt. Vägen var efter detta avstängd i 2-3 veckor och tunneln avstängt i över en månads tid. Kostnaden för reparationer av tunnel och väg uppskattades till runt 35 miljoner norska kronor. Brunost innehåller omkring 30% fett och mer socker än gemene ost, vilket gör att den brinner ordentligt när den väl antänds.

 

shutterstock_1148779010

Chipsbränderna i Sverige

Chips är oljeindränkta potatisskivor som förvaras i en mycket luftig och porös förpackning. Detta gör din lokala matbutik till ett potentiellt brandinferno. På bara några minuter är hela chipshyllan i lågor och chanserna att släcka med handbrandsläckare är snabbt förbi. Anlagda chipsbränder har varit ett problem i flera städer runt om i landet, bland annat gick det en chipsbrandvåg i Södertälje 2009, vilken vissa spekulerar i var en protest mot chips som en del av amerikaniseringen av samhället. Södertäljechipsbränderna har varit ett ouppklarat fall i ganska exakt 10 år i skrivande stund, och på Svt:s nyhetssida kan man läsa följande citat av en chipsutredare med god insyn i fallet:

”Är det något jag vill veta så är det vem som startade chipsbränderna – och vem som mördade Palme.
I den ordningen.”

Några andra exempel på svenska chipsbränder är:

  • Åhlénsvaruhuset i Landskrona 2002 – hela varuhuset brann ner till grunden
  • Lidl i Härnösand 2017 – ett hundratal chipspåsar totalförstördes. Byggnaden klarade sig dock utan nämnvärda skador.
  • Estrellafabriken i Angered – brand i själva chipsens moder! Branden spreds aldrig till resten av lokalen utan stannade i chipsen.

Räddningsverket och SP gjorde med anledning av chipsbranden i Landskrona 2002 följande experiment som tydligt visar farorna med chips i brand: Filmtips.

Behöver man alltså vara rädd för att ens snacks ska orsaka en brand på förfesten? Nej, sannolikt inte. Mat är inte brandfarligt på det sättet, ost avger inte brandfarliga ångor och chips självantänder inte. Men i stora mängder och med rätt tändkällor så brinner fet mat fett bra. Därför är det förstås alltid klokt att ha adekvat brandsläckningsutrustning i köket, och inte lämna stearinljuset ensamt med chipsskålen.

 

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår