Månadens brandfarliga vara (repris) – April - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Månadens brandfarliga vara (repris) – April

Efter par års frånvaro av succéartikelserien Månadens Brandfarliga Vara, signerad Briabs riskgrupp, tänkte vi att det är dags att göra ett återbesök. Förra månaden återblickade vi på mat som brinner och nu tittar vi vidare i närområdet. Därför presenterar vi åter MBV Special från 2018 som då inleddes med temat brandfarliga varor i hemmet!


nail-varnish-2112351_1920-1140x500

MBV Special: Tema brandfarliga varor i hemmet

Det är lätt att tro att det som är brandfarligt i vårt hem är levande ljus, glömma spisen på eller kanske att röka i sängen. Men detta är inte riktigt hela sanningen! MBV finns nämligen lite överallt i ett hem nära dig!

Kan Månadens Brandfarliga Vara ha smugit sig in hemma hos mig!? Kanske du tänker. Ingen har väl ammoniumnitrat liggande i stora högar som bara väntar på att få explodera? Men brandfarlig vara är ett brett begrepp som innefattar väldigt många, och däribland även vardagliga ämnen.

Kriteriet för att en vätska ska klassificeras som brandfarlig i Sverige är att den har en flampunkt1 på under 100 grader. Ju lägre flampunkten är desto brandfarligare är förstås vätskan, och farligast är om den kan antändas i de temperaturer som vi vistas i. Utöver brandfarliga vätskor finns också brandfarliga fasta ämnen, gaser och aerosoler. Gaser räknas som brandfarliga om de kan bilda en brännbar gas-luft-blandning vid 20 grader. Sedan finns förstås de oxiderande ämnen som agerar brandunderstödjande vid en brand, men som inte brinner själva. Kriterierna för ”brandfarligt” eller ”extremt brandfarligt” stämmer in på, till exempel, följande hushållsattiraljer:

 • Whiskey och annan sprit över 20%2
 • Nagellacksborttagning
 • Vissa målarfärger
 • Handsprit
 • Vissa lim
 • Fotogen
 • Viss solkräm
 • Tändare
 • Linolja
 • Spraydeodoranter
 • Hårspray

Men ingen anledning till panik, följ bara alla instruktioner i Bra att veta här under och lek inte med tändstickor i badrumsskåpet så går det nog bra!

Nu ska vi göra en djupdykning i ett av mina favorit-brandfarliga ämnen som gömmer sig i många hem – etylacetat. Jag minns en kemilaboration i organisk kemi där alla studenter var livrädda för samtliga kemikalier efter den rigorösa säkerhetsgenomgången, men plötsligt var det flera som började hälla denna kemikalie på papper och gnida mot fingrarna – det visade sig nämligen vara helt vanligt nagellackborttagningsmedel.

På nagellacksborttagningsburkarna står ofta att de är acetonfria, vilket kanske lurar gemene man att de är ofarliga att andas in. Men eftersom vår vän etylacetat även den är mycket giftigt att andas in hjälper acetonfriheten föga i detta avseende. Den fruktliknande lukten av etylacetat är dock förnimbar redan vid 1 ppm, det vill säga en tusendels promille eller en miljondel av etylacetat i luft så den är relativt lätt att upptäcka och undvika. Denna karboxylsyreester har en flampunkt på -4 grader och kan därför antändas i vanlig rumstemperatur utan problem, och är brandfarlig i klass 1.

Kärt barn har ju som bekant många namn (etylacetat, etyletanoat, ättikester, ättiksyreetylester eller CH3COOC2H5) och många användningsområden (förutom att tjäna som nagellacksborttagare på kemilektioner används den som lösningsmedel, bekämpningsmedel mot kvalster, desinfektionsmedel, härdare samt för att ta bort koffein ur kaffe!). Men mer överraskande är kanske att detta ämne är den allra vanligaste estern i öl! En ester bildas ju genom den allmänna reaktionen karboxylsyra + alkohol à ester + vatten, och i öl (och i vin för den delen) sker detta genom en reaktion mellan etanol och ättiksyra inuti jästcellen. Som tur är smakar denna kemikalie inte lika mycket som den luktar!

Bra att veta

 • Reglerna i Sverige är att man maximalt får förvara sammanlagt 100 liter men rekommendationen är att ha max en förpackning av varje grej. Inne i bostaden får vätskorna förvaras i förpackningar på högst 10 liter styck. Drivmedel och alkoholdrycker räknas inte in i dessa 100 liter.
 • Ingen förvaring av brandfarlig vätska är tillåten på vinden.
 • Brandfarliga vätskor bör alltid förvaras i sin originalförpackning med originaletiketten kvar.
 • Brandfarliga varor bör förvaras oåtkomligt för barn.
 • Sprayburkar bör inte förvaras tillsammans med brandfarlig vätska. Om de gör det finns det risk att de exploderar när de blivit tillräckligt varma.
 • Alla brandfarliga vätskor är mer eller mindre miljöskadliga, och därför ska de lämnas in till återvinning. De får inte slängas i soporna eller hällas ut i avloppet!

 

Fun Facts Serious facts

På denna länk finns en gratis e-utbildning om brandskydd i hemmet. Kanske blir detta det viktigaste du någonsin lärt dig! http://utbildning.brandskyddsbanken.se/bih/

Varje år sker 20 000–25 000 bostadsbränder i Sverige. Mellan 2007 och 2016 har det omkommit i genomsnitt 110 personer per år i bostadsbränder i landet.

1 Flampunkten är den temperatur där ånga från vätskan avgår i sådan mängd att gas-luft-blandningen som bildas kan antändas och börjar brinna.

2 Alkoholdrycker som omfattas av alkohollagen (1994:1738) räknas dock inte formellt som brandfarlig vara annat än vid tillverkning. Att de räknas som livsmedel lurar en lätt att de inte kan brinna, vilket de dock kan! 

Tack för denna gång, syns när det blivit lite varmare (tror och hoppas vi).

MBV redaktionen
Josefin, Ebba och Jens

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår