Briabs sprinklerteam tar plats - samtal med Marita Stjärnek - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Briabs sprinklerteam tar plats - samtal med Marita Stjärnek

Ett helt nytt team ansluter Briab. Teamet har Sprinkler som huvudkompetens och är ett av de mest erfarna och samspelade man kan hitta. Teamledare är Marita Stjärnek, som snällt gav oss chansen att ställa några frågor.

Marita Stjärnek, Sprinklerteamet Briab.
Marita i sin prisvinnare.

Hej Marita och välkommen till Briab!

Du är en erfaren expert inom sprinklerprojektering, berätta gärna kort om din bakgrund och hur du kom att jobba med sprinkler?

Jag kommer ursprungligen från Adak, en liten ort i Norrland. Gymnasiet gick jag i Skellefteå och sedan flyttade jag till Stockholm, då jag träffade min man där. Väl i  huvudstaden hittade jag en annons där Bengt Dahlgren sökte en lite alltiallo. Tjänsten var redan tillsatt när min ansökan kom upp, men de såg att jag var gymnasieingenjör, så jag fick frågan om jag ville börja projektera sprinkler. I det läget var jag jätteglad över att få ett spännande jobberbjudande, så jag började och där blev jag kvar. Det är ett ganska vanligt sätt att jobba med sprinkler, dvs. man börjar där kunskap och erfarenhet finns och sedan utvecklas man vidare från det.

Varför är sprinkler en bra lösning, eller är det snarare en fråga om när sprinkler är en bra lösning?

Jag skulle säga att sprinkler nästan alltid är en bra lösning, men inte alltid en ekonomiskt försvarbar lösning. Det finns en del lagkrav enligt BBR när det är krav på sprinkler, men det kan även ställas krav på sprinkler av försäkringsbolag. Det kan även vara ett bra val att sprinkla då man kan göra kostnadsbesparingar, eller förenkla planlösningar, med hjälp av sprinkler. Här gäller det att skapa ett bra samarbete med brandingenjörer och övriga intressenter, så man tillsammans hittar det bästa lösningen till bästa kostnaden

Ser du en koppling mellan sprinkler och ökad hållbarhet i samhällsbyggandet?

Sprinkler är ett bra val för hållbarheten då sprinklade byggnader inte brukar bli totalförstörda vid bränder. Rätt använt kan sprinkler även vara en avgörande möjliggörare för mer hållbara materialval och byggtekniker, t ex. att bygga högt i trä. Jag kan ibland även undra om man inte borde sprinkla vanliga hus som har långt till brandförsvaret. Med lite avstånd, som typ i mitt Norrland, blir det ju oftast bara efterlsäcksarbete kvar när brandkåren väl hunnit fram. Där skulle sprinkler kunna undvika allt för stor onödig förstörelse.

Det är inte enbart du som jobbar med sprinkleruppdraget på Briab nu, du har även ett starkt och erfaret team vid din sida, berätta mer och presentera dem gärna.

Vårt team består, utöver mig själv, av:
– Maria Mattson, civilingenjör VVS från KTH som har jobbat med sprinkler sedan 2007, hon är behörig ingenjör vattensprinkler

– Ann-Louise Pettersson, högskoleingenjör VVS, hon och jag började nästan samtidigt på Brandgruppen, men hon var lite före 2000.

– Tord Wallin, civilingenjör VVS från KTH, lärare för VVS på KTH och Räddningsverket. Tord började med sprinkler 1999 och även han är behörig ingenjör vattensprinkler

Hur ser det ut om 12 månader, har du nån fundering eller plan?

Vår plan är att vi då ska vara fullbelagda och nästan överbelagda, så att vi kan se oss om för att växa och bli fler. Det är en målbild och skulle vara kul om vi kan ha 2 kollegor i Göteborg och 2 i Malmö om 12 månader. Men det känns görbart, helt klart.

Marita Stjärnek. Sprinklerteamet Briab.

Marita och Ceasar på strövtåg

Varför ska man vända sig till Briab med uppdrag inom brand, risk och säkerhet? och varför hamnade du på Briab? Finns det en koppling?

Nu när jag har varit på onboardning och även fått introduktionsutbildningen (Briab akademin), har jag fått ökad insikt i mycket av vad Briab håller på med. Det finns så stor erfarenhet, engagemang och yrkesstolthet i det vi jobbar med här och de värden vi kan erbjuda våra kunder. När jag nu har sett helheten i vad vi kan göra, är jag övertygad om att vi har kraft att vara bäst på att ta fram de absolut starkaste lösningarna för våra beställare. Och då menar jag inte bara lösningar som uppfyller lagar och krav, utan för att erbjuda de mest kostnadseffektiva, värdeskapande smarta lösningarna. Och det är ju faktiskt en anledning till vi nu idag är en del av Briab, vi ville alla komma till ett företag där vi samverkar tillsammans för att hitta den bästa lösningen för varje kund.

Avslutningsvis, vad gör du helst när du inte är på jobbet?

Oj, det var en knivig fråga. Jag är allt liiite bilintresserad, även om det inte har varit så mycket körning på sista tiden (men jag har kvar bilen). Sen har jag en hund, så det blir väl en hel del promenader ut i naturen. Nu när barnen har flyttat hemifrån så man har en ny möjlighet att hitta på något eget och inte bara vara familje-koordinator hemma. Jag får återkomma till vad det blir, men jag har lite tankar.

Vi tackar Marita för samtalet och tänker att Briab är rätt på fler sätt än det dagliga och professionella. Det finns, enligt uppgift, fler med bil-intresse, stort bil-intresse, på bolaget. Ska bli spännande att se om det blir nått av det framöver.

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår