Träffa våra nya medarbetare - Stefan Österman - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Träffa våra nya medarbetare - Stefan Österman

Vi blir fler på Briab. Bara sedan årsskiftet har vi välkomnat 5 nya kollegor och fler är på väg. En stor del av Briab är just summan av alla oss medarbetare så av den anledningen vill vi gärna presentera dem alla för er här på briab.se. Först ut är Stefan som nyligen börjat på vårt kontor i Malmö

Stefan Österman

Hej och välkommen till Briab Stefan!
Berätta gärna kort om dig själv och din bakgrund

Man kan knappast kalla mig för en nomad precis. Jag är född och uppvuxen i Lomma och flyttade hela vägen till Lund för att plugga efter gymnasiet. Efter studierna hamnade jag i Malmö några år, men nu bor jag åter i Lomma med min familj. Så utöver en kort session i Lumpen, där jag höll till på Revinge, så har mitt boende rört sig max 1,5 mil i radie. Men jag trivs bra här omkring, så jag klagar inte det minsta. På fritiden är jag lite av en allätare och är ganska öppen för olika sporter och idrotter. Men helst ska det vara någon boll eller något bollaktigt inblandat för att det ska falla mig helt i smaken.

Hur har din yrkesresa sett ut hittills?

Hur jag halkade in på brandingenjörsyrket kan jag inte riktigt svara på, det vet jag faktiskt inte. Jag har för mig att jag sökte det under sista dagen innan ansökningen stängde. Det var samma år som jag visste att jag ändå skulle göra lumpen. Sen när jag under lumpenåret läste på lite vad jag faktiskt hade sökt så lät det roligt och jag bestämde mig för att söka det igen när det var dags. Under åren på LTH var jag ganska aktiv i olika studentaktiviteter och karnevaler. Det var otroligt roligt och inget jag någonsin kommer ångra, även om det var tufft att kombinera med studierna vissa perioder. Efter högskoleåren var det dags att komma ut och jobba på riktigt och då hamnade jag på (dåvarande) Grontmij. Efter 6-7 år på ett antal multidisciplinära företag som t ex. Grontmij och Sweco, sökte jag mig till ett lite mindre och renodlat brandföretag i Malmö. Där upptäckte jag att jag gillade att jobba på ett företag där alla sysslade med ungefär samma saker, även om jag saknade strukturen i en större organisation. Exempelvis att det finns processer och metodik som inte är renodlat personbaserat, utan som ser till att det fungerar ändå. Under hela min karriär har jag varit ganska spretig i vad jag sysslar med. På senare tid har jag iofs blivit mer och mer en renodlad brandkonsult, men ett visst riskintresse ligger kvar i kölvattnet och väntar på att bubbla upp när tiden är mogen.

Vilken typ av projekt och uppgifter har givit dig mest?

Det projekt som lärt mig absolut mest om samarbete med andra discipliner och hur andra tänker i sin projektering är när jag arbetade med tunnelsäkerhet för den nya höghastighetsbanan som planeras. Framförallt då sträckan som är tänkt att ha en station under Landvetter flygplats. Projekteringen omfattade bara för min del ca. 3000 timmar och medförde att jag fick en djupare inblick i hur övriga projektörer arbetar och vilka problem de ställs inför. Det gav mig stor respekt för andras kompetens och en tydlig insikt att inte se någon fråga som enkel, om jag inte själv har koll på allt runtomkring.

Varför blev det Briab nu?

Jag tycker att det ska bli spännande att vara en del av ett företag som vill ligga i framkant och driva utvecklingen och som aktivt arbetar för att göra det på flera fronter. Men det som är ännu viktigare och det jag ser fram emot ännu mer, är att vara med i ett härligt gäng och känna att jobbet är en rolig del av dagen och inte bara ett måste. Och det känner jag verkligen att det kan bli, bara av den lilla tid jag varit här än så länge.

Vad har du för förväntningar och förhoppningar det närmsta året?

Just nu är mina förhoppningar nog främst som för de flesta andra, att vaccineringen fungerar som den ska och att vi kan komma tillbaka till en vardag som någorlunda liknar tidigare. Och med det kommer även förhoppningar att umgås med vänner och släkt igen. Och sen att få träffa mina nya kollegor ”live” och IRL, som det kallas. Utöver det är min förhoppning att fortsätta lära mig saker och bli än bättre på mitt arbete så att jag känner att det är utvecklande. Men just nu är det den sociala biten som är högst upp på önskelistan, helt klart!

Stefan Österman

Du ska ju jobba på Briab i Malmö. Vilka är dina tre favoritställen eller egenskaper med staden?

Mina tre favoriter med Malmö är:
– Storstad som ändå medger möjlighet att ta cykeln till jobb.
– Tempot, som ligger nånstans mellan stressen som kan upplevas i exempelvis större städer, och det lite mer sömniga som jag har på min hemort.
– Charmen med de lite äldre kvarteren och samtidigt alla restauranger kring Lilla Torg.

Vi börjar närma oss vår (även om man inte kan tro det…) och även sommar! Var spenderar du helst din semester och vad gör du?

Det brukar bli en vecka med familjen uppe i Norrköping hos svärföräldrarna och gärna ut med segelbåten i skärgården däromkring. Förhoppningsvis blir det så även i år. Jag trivs bra med att komma iväg ett par veckor, men sen är det väldigt skönt att ha hemester också och få vara hemmavid och njuta av lugnet och att vara ledig.

Slutligen en klassisk intervjufråga – har du nån dold talang eller förmåga du vill dela med dig av?

Svårt att säga om det är en dold talang eller inte. Det har visat sig att jag tycker det är roligt och är ganska bra på att ta fram olika frågesporter och quiz till AW. Så det hoppas jag snart kommer till nytta igen, kanske efter sommaren. 😊

Vi tackar för pratstunden och lämnar Stefan som cyklar hemåt, kanske med en liten avstickare till Lilla Torg? Jag tar kanske själv en liten tur till Lomma för att kolla om det är så fint som det verkar. 

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår