Sommarsnack med kollegorna på Briab - David Winberg - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Sommarsnack med kollegorna på Briab - David Winberg

Nu när semestertider slagit till på allvar (samtidigt som typ 16-17 grader och regn och rusk) förflyttar vi oss digitalt från Gävle och Stina till södra Sverige och närmare bestämt Malmö. Där får vi en trevlig pratstund med David som jobbar med Riskhantering på vårt kontor i Västra Hamnen och har mängder med spännande erfarenheter och tankar att dela med sig av.

Sommarintevju med David Winberg Briab

Hej David, berätta gärna lite om dig själv och din bakgrund

Jag är född i Vena utanför Hultsfred i Småland och har bott både i Vilhelmina och Hallsberg innan jag började plugga i Lund. Där träffade jag min fru Jenny och blev kvar i Skåne. Vi bor nu i Höör och har en dotter på 4 år som heter Elle. Jag har även bott i Chicago under ett år då jag tog studieuppehåll och hade en traineetjänst på brandkonsultfirman Rolf Jensen & Associates. Sedan har jag jobbat som konsult på Sweco och Grontmij och som projektledare på SP Fire Research (numera RISE).


Hur kommer det sig att du blev intresserad av brand och risk?

Efter gymnasiet var tanken att jag skulle göra civilplikt som flygplatsbrandman. Tjänsten blev indragen med kort varsel pga. besparingar i försvaret och det var för sent att söka sig till universitetsutbildning det året, så jag tog ett jobb på LIDL som etablerade sig i Sverige det året (little did I know att min nuvarande kollega Fredrik Nystedt projekterade brandskyddet i samtliga Lidls butiker). Jag visste att jag skulle söka mig till någon form av ingenjörsutbildning och även om tjänsten som flygplatsbrandman inte blev av så hade intresset för brand väckts. Så något klickade när jag hittade brandingenjörsutbildningen i Lund. Under nollningen träffade jag några nuvarande kollegor, bl.a. Olle Wulf som var ordförande i Brandingenjörsstudenternas intresseförening och Michael Strömgren som var Phös (en av huvudansvariga för nollningen)


Vilka är det viktigaste trenderna du ser och tror på inom samhällsbyggandet generellt och din kompetens specifikt?

Jag tror, och hoppas att vi tar med oss många lärdomar från våren 2020 och bygger vidare för att bli mer resilienta inför framtiden. Jag vill gärna jobba vidare med frågor rörande bland annat kontinuitetshantering/kontinuitetsplanering på ett konkret sätt, både för industrier och för samhällsviktiga funktioner. (När jag jobbade på RISE var jag en namnunderskrift ifrån att hoppa på en industridoktorandtjänst i ett EU-projekt med resiliens som inriktning. Men jag kom fram till att jag är en alldeles för rastlös person för att jobba med samma projekt i 5 års tid.


Hållbarhet är en stor utmaning för Samhällsbyggnadssektorn – vad anser du måste göras för att skapa konkreta framsteg mot ökad hållbarhet?

Jag hade gärna sett mer träbyggande i Sverige! Vi har stor tillgång till råvaran som binder upp koldioxid. Men det kräver fortsatt och ökad forskning, utveckling och standardisering av hur man kan göra det på ett säkert och klimatsmart sätt. Här ska vi heller inte försöka tävla om att bygga så högt som möjligt, sådan handlar ju mer om skryt snarare än om klimatomsorg, eftersom det är rätt få platser i Sverige som kräver riktigt höga hus. Vi borde bygga flest kvadratmeter istället med byggnadshöjder som inte innebär några stora osäkerheter för exempelvis räddningstjänstens insatsförmåga.

 

Risk workshop Briab

Har du nån förebild inom ditt yrkesområde, eller i livet i stort?

Jag har svårt att lyfta fram en enskild person, men jag har många (nuvarande och tidigare) kollegor som jag kan ta inspiration från och lära mig nya saker av hela tiden. Det är bättre att försöka plocka det bästa från många än att idolisera enskilda personer.


När trivs du som bäst med ditt yrke?

När jag är i kontakt med trevliga kunder som t ex. visar runt mig på sina anläggningar. Att få peka på massa grejer, ställa dumma frågor och lära sig nya saker om allt ifrån ubåtar, kärnkraftverk och partikelacceleratorer, till hur bilverkstäder eller plåtslagerier hanterar sin brandfarliga vara. Sen kommer jag inte ifrån att det är rätt kul när jag får vara med och elda stora saker, det händer lite för sällan.


Under Briab står det ofta The right side of risk – hur skulle du förklara innebörden av den formuleringen?

Att riskhantering inte alltid handlar om total riskaversion. Det går aldrig att eliminera alla risker. Riskmedvetenhet och kunskap kring sina risker bör man dock ha! Min kära kollega Joel delande en fin dikt i vår fikachatt på Teams som summerar det bra:

There was a very cautious man
Who never laughed or played.
He never risked, he never tried,
He never sang or prayed.

And when he one day passed away
His insurance was denied.
For since he never really lived,
They claimed he never died!


Den senaste tiden har varit klart annorlunda mot normalt och vi har t ex. jobbat mycket hemifrån och möts på Teams eller Zoom. Vad har varit bra och sämre med det tycker du?

I vår grupp har vi verkligen ansträngt oss för att försöka hålla det sociala samspelet uppe så gott det går. T ex. med fikagrupper på Teams där vi delar roliga länkar, har interna skämt och driver lite lagom med varandra. Vi som jobbar med risk i Malmö, Göteborg, Falun och Stockholm har nog blivit tightare nu än vi varit om våren 2020 varit normal. Men sen saknar jag såklart kontoret och de kollegor i Malmö som jag normalt träffar varje vecka. Där har det blivit rätt begränsat eftersom vi inte har några projekt ihop just nu. En annan bra sak är att vi visat att det faktiskt går att göra mycket mer på distans än vad vi trott tidigare och att det finns en hel del onödiga resor som går att hoppa över. Däremot finns det många platsbesök ute hos industrier som både är nödvändiga, intressanta och roliga att göra som har varit svåra att få till.


Hur har du själv påverkats? Tror du att ditt beteende kommer att förändras i framtiden?

Det kommer mest troligt bli mer arbete hemifrån, minst 1 dag i veckan, för att spara in på pendlingstid och få mer tid med familjen.

Rabarberbullar bakade av David Winberg

Har du nått fritidsintresse, hobby eller passion utanför ditt yrke du vill berätta om?

Just nu är det rätt mycket fokus på trädgård och odling. Tänkte att det inte skulle bli så många tomatplantor i år, men alla frön grodde och det är ju synd att slänga, så det blev drygt 30 stycken ändå. Och lite annat smått och gott.


Vad ska en bra sommar-semester innehålla?

Bad, mycket god mat, joggingturer i skogen och lite läsning. Och hinna umgås med familj och vänner. Och bakning! Gjorde rabarberbullar häromdagen, och snart ser det ut som att vinbären är tillräckligt mogna för att bli paj.


Varför är din ort värd ett sommarbesök? Eller varför inte…?

Det finns gott om trevlig natur i omgivningen, och Skånes djurpark funkar alltid om det inte är alltför varmt väder, då ser man inte många djur.


Dina sommarfavoriter:

Glass? Hemmagjord, har en maskin med inbyggd kompressor så det är bara att köra. Vaniljglass med rabarber/kardemumma-kompott.
Låt? Blir mest poddar nuförtiden
Klädesplagg? Shorts
på grillen? Allt ska tillagas med grill under sommarhalvåret.
Fordon? Cykeln har inte gått många mil sen Vätternrundan 2016 så det är dags att damma av den.
Sommarplats? Österlen
Netflix serie (vid regn å rusk) Har nyligen köpt ett Nintendo Switch och har inte hunnit med Zelda Breath of the Wild ännu, så det blir nog det istället för Netflix i sommar. Och annars blir det säkert någon engelsk deckare som Jenny väljer, typ Midsummer Murders. Annars kan jag tipsa om Bojack Horseman om man gillar satir och mörk humor.


Och där tackar vi för pratstunden och ser David fara iväg hem till familjen på en avdammad räsercykel med en låda egenodlade fina färska tomater på pakethållaren! (det gör vi kanske inte, men det är en snygg avslutningsbild, tänker jag…)

 

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår