Sommarsnack med kollegorna på Briab - Peter Nilsson - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Sommarsnack med kollegorna på Briab - Peter Nilsson

Mitt i Juli tar vi oss till huvudstaden för ett snack med Peter Nilsson som är brandingenjör och en av Briabs allra första medarbetare. Hittills har sommaren och semestern bjudit på en varierande kompott. Allt ifrån närmast tropisk värme till höstfeeling och stormbyar. Men det är nog helt ok för Peter som verkar gilla när det varierar och händer grejer.

Peter Nilsson Briab

Hej Peter, berätta lite kort om dig själv och varför blev du intresserad av Brandingenjörsyrket?

Jag är född i Norrland men uppvuxen på Västgötaschlätta i en stad som heter Lidköping. På ”min tid” behövde alla killar mönstra för att göra militärtjänst, eller ”Lumpen” som det kallades. Jag vapenvägrade och blev då placeras som ”räddningsman”. Där hade vi en tjej som lärare som var brandingenjör och hon fick mig intresserad. För mig var det den absoluta kombinationen av ingenjörskonst och något fräckt. Hon visade olika sorters gasexplosioner, övertändningar och annat vrålhäftigt. Från början var dock min tanke att jag ville åka blåljus och styra och ställa på olycksplatser. Men efter olika sommarjobb och praktiker så insåg jag att det brinner alldeles för sällan för att det ska vara en väsentlig del av yrket. Då var det bättre och mycket mer spännande att försöka förebygga bränder. Jag hade inte alls betygen för att komma in så jag läste till ekonom i 1 år – sen insåg jag att jag måste göra något roligare och hoppade av universitet, läste upp betygen och kom in på brandingenjörsprogrammet.


Vilka är det viktigaste trenderna du ser och tror på inom samhällsbyggandet generellt och din kompetens specifikt?

Samhället blir bara mer och mer komplext och det lär fortsätta. Behovet av att kunna analysera och förstå riskerna kommer därför att öka. Där har vi en viktig roll att spela och det är vårt ansvar att hjälpa våra kunder att hantera sina risker. Sen tror jag kanske att behovet av brandkonsulter börjar bli mättat. Men samtidigt vill vi ha ett byggande i hållbara material, som t ex trä, eller arkitektur som sticker ut och är spännande och det kommer att alltid att kräva brandteknisk expertkompetens i stor omfattning.


Hållbarhet är en stor utmaning för Samhällsbyggnadssektorn – vad anser du måste göras för att skapa konkreta framsteg mot större hållbarhet
?

Det måste till incitament på riktigt i byggbranschen. Det har talats om träbyggande länge nu och visst, det byggs några enstaka projekt här och där men för att vi ska ta stora kliv måste vi ändra vår inställning radikalt så att trä och återbrukade material blir normen. Idag är det inte alls så. Träbyggande ses fortfarande som experiment och pilotprojekt. Ofta lyfts brandkraven som oövervinnerliga och dyra men det stämmer inte, hävdar jag. Det handlar om förändringsprocesser och att ta hållbarhetsfrågan på allvar – för det förtjänar den.

 

medarbetare8

När trivs du som bäst med ditt yrke?

Min sambo som är psykolog brukar hävda att jag är hyperaktiv. Det syns nog inte på mig så ofta men jag behöver verkligen ha många bollar i luften samtidigt för att trivas. Och därför tror jag brandkonsultyrket passar mig rätt bra. Jag kan ha massor av mail, möten och telefonsamtal på en dag – och jag älskar det.


Vad värderar du högst/mest med att jobba på Briab?

Mina kollegor. Utan dom är vi ingenting.


Har du nått fritidsintresse, hobby eller passion utanför ditt yrke du vill berätta om?

Jag spelar bas i rockorkester, spelar golf och åker gärna skateboard med mina 3 barn. Sen cyklar jag mountainbike i brist på att inte kunna springa mht en hälseneskada. Har en dröm om att bli frisk i hälen och en dag kunna springa ett 100 miles (160 km) lopp i klippiga bergen i USA. Utöver det odlar jag allt möjligt (både i jord och i vatten, i källare och på landet).


Dina sommarfavoriter
:

På grillen? Vegetariskt såklart! Har inte ätit kött sen 90-talet
Fordon? Kia E-Niro (Elbil.)
Sommarplats? Sommarstugan i Hälsingland
Netflix serie (vid regn å rusk) Normal People, finns på SVT-play. Helt magiskt relationsdrama från Irland.

 

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår