Ny i riskteamet - Christoffer Käck - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Ny i riskteamet - Christoffer Käck

Briabs riskteam har fått kraftfull förstärkning i Göteborg av en Västgöte från lilla Paris bosatt i Kungsbacka med flerårig erfarenhet av Norges fjordar i Köpenhamn. Hur hänger detta ihop rent geografiskt undrar man? Häng med!

Ny i riskteamet - Christoffer Käck

Hej, Christoffer och välkommen till Briab! Berätta gärna kort om dig själv och din bakgrund.

Jag kommer från Vänersborg men bor sedan i våras i Kungsbacka söder om Göteborg. Jag bor tillsammans med min fru Carina, Siri (6 år) och Rut (3 år).

Hur har din yrkesresa sett ut hittills? 

Jag började min yrkesbana med en kort sejour på Scandpower i Malmö, men slutade i samband med att de blev uppköpta av Lloyds register. Från Malmö tog jag mig till Köpenhamn där jag arbetade med riskhantering inom offshore olja och gas på Ramböll. Där arbetade jag en stor del av min arbetstid med en oljeplattform vid namn Siri (jag insåg inte att jag döpt min dotter efter en oljeplattform förrän efter vi bestämt oss för just namnet Siri). Plattformen hade allvarliga strukturella problem i form av sprickor i den del av strukturen som stod på havsbotten. Mitt ansvar var att uppdatera plattformens safety case under en övergångsperiod när man genomförde mycket reparationsarbete vilket innebär att det tidvis var fler personer på plattformen än vad den var dimensionerad för. Mitt uppdrag innebar allt från att titta på risker med utrymning, helikoptertransporter till och från plattformen, risker med offshore dykning samt beräkna övergripande risknivå i olika skeden (en enkel QRA). Under min tid i Danmark arbetade jag också som HSE manager för ett par subsea pipeline projekt i Norge.

Hur hamnade du i Göteborg?

Våren 2013 tröttnade jag på smörrebröd och röd korv och kände att jag ville flytta närmare familjen och började arbeta på COWI i Göteborg. På COWI fanns tre seniora konsulter, alla med minst 25 år i branschen. En arbetade med samhällsplanering, en arbetade med infrastruktur och en arbetade med processindustri. Tack vare dem fick jag möjligheten att pröva en rad olika typer av uppdrag i ett brett spektrum av branscher. Mest fastnade jag för riskhantering inom industrin och i samhällsplanering. Det är också inom dessa områden jag huvudsakligen har arbetat under mina 8 år på COWI. Detta innebär att jag inom industrin genomför detaljerade processriskanalyser (HAZOP och LOPA), mindre detaljerade riskanalyser (HAZID/Grovanalys), konsekvensberäkningar EX-klassning etc. Inom samhällsplanering har jag främst arbetat med farligt gods i olika skeden av planprocessen.

Vilken typ av projekt och uppgifter ger dig mest?

För mig innebär industriprojekt ofta att leda riskanalyser där en viktig del i uppdraget är att ”locka ur” operatörer och processingenjörer vilka risker som finns i en anläggning. I samhällsplanering brukar jag ha ett tätt samarbete med kommuner och arkitekter för att på bästa sätt hantera frågor kring risker med farligt gods utan att för den sakens skull tvinga in dem i en begränsande arkitektur eller stadsbild. Gemensamt för båda områdena är att jag tycker om att vara ute och prata med människor och hjälpa dem lösa problem.

Varför blev det Briab nu?

Efter 8 år på min förra arbetsplats var det dags att testa något nytt.  Jag träffade ett antal olika företag innan jag bestämde mig för Briab. Alla jag pratade med på Briab gjorde gott intryck och det var tydligt att man ville utveckla de tjänsteområden där jag har erfarenhet och intresse att växa vidare. Avgörande för att jag valde Briab var att jag uppfattade Briabs riskgrupp som just en grupp. Trots att gruppen inte sitter samlad på samma ort eller lokaler, fick jag uppfattningen att man ändå var en sammanhållen grupp som verkligen jobbade tillsammans. Än så länge tycker jag att min uppfattning från rekryteringsprocessen stämmer och till och med överträffar mina förväntningar.

Du ska ju jobba på Briab i Göteborg. Vilka är dina tre favoritställen eller egenskaper med staden?

– Liseberg (uppenbart)
– Puta Madre (restaurang på Magasinsgatan) för deras Margaritas
– Grymma lokala mikrobryggerier och tap-rooms som Beerbliotek, Stigberget, O/O etc.

Vad ser du mest fram emot nu när vi går vintern och mörkret tillmötes?

Det måste definitivt vara den krispiga luften och en resa till Spanien, som jag hoppas blir av.

Avlslutningsvis, har du någon dold talang eller passion?

Jag har precis blivit med trädgård (i april) vilket har smugit upp och blivit något av ett superintresse. Jag lägger mycket tid (orimligt mycket om man frågar min fru) på att planera inför nästa års-säsong ”var ska stockrosorna och klematisen stå”, ”vilka tomatplantor passar bäst på friland” frågorna och möjligheterna är oändliga!.

Vi säger tack för en trevlig pratstund och känner ett visst sug efter en Margarita på Puta Madre, men inser att det är tisdag och att det får nog vänta till fredagens AW. Men den som väntar på nått gott…

 

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår