”Ursäkta skämtet, men jag brinner för det här” - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

”Ursäkta skämtet, men jag brinner för det här”

Även om vi på Briab mest arbetar med det tekniska samhällsbyggandet, är vi väl medvetna om hur det påverkar sociala förutsättningarnas och människors dagliga liv. Inte minst är det en aktuell fråga i ett ständigt växande Malmö och därmed för oss på Briabs kontor i Malmö. För att tränga djupare i vår relation till staden där vi bor och verkar bad vi frilansjournalisten Bengt Sigvardsson att ta en titt på sin och vår stad i tre reportage. Redan nu kan du läsa första och andra reportaget på briab.se och här får du nu även en spännande inblick i vem Bengt är och vad han gör när han inte är i Malmö.

Bengt_Sigvardsson_7

På resande fot i Sydsudan.

Hej Bengt,

Berätta gärna lite om dig själv och ditt liv som journalist

– Jag är 54 år och uppvuxen på Österlen, men flyttade till Malmö i slutet av 1980-talet. Jag ägnade mig mycket åt musik i ungdomen, spelade i olika punkband och försörjde mig på diverse jobb. Däremellan backpackade jag ofta i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Det väckte mitt intresse för Mellanöstern. Efter tre års studier i arabiska och Mellanösternkunskap på Lund Universitet pluggade jag featurejournalistik i två år på Jakobsbergs Folkhögskola vilket innefattade en termins frilanspraktik i Beirut, Libanon. Sedan år 2000 har jag arbetat heltid som resande frilansjournalist. Till en början var jag helt fokuserad på Mellanöstern, framför allt Libanon där jag har bott i flera längre och kortare perioder. Med tiden har jag även börjat arbeta i andra delar av världen. Jag specialiserar mig framför allt på mänskliga rättigheter och humanitära frågor i konflikts- och katastrofområden. Mina kunder är alltifrån magasin och dagstidningar till NGO: s och företag.

Bengt_Sigvardsson_3

Militärt sällskap under ett fältarbete i ett av Nairobis slumområden.

Hur ser ditt eget förhållande till Malmö ut?

– När jag var tonåring åkte jag och mina polare till Malmö för att gå på konserter, festa, köpa skivor och handla ”punkkläder”. Då var det en ganska grå och trist stad, åtminstone visuellt. Det har dock alltid funnits en aktiv kultur- och musikscen. Många kulturmänniskor från andra delar av landet flyttade till Malmö på 1990-talet, framför allt till Möllevångstorget där det var lätt att få tag på billiga hyreslägenheter. Jag flyttade till Malmö och Möllevångstorget i slutet av 1980-talet. Det har varit min fasta punkt sedan dess, även om jag har bott på många andra platser i Sverige och världen. Jag har en hyreslägenhet vid Möllevångstorget. Det är min fasta punkt mellan reportageresorna.

Bengt_Sigvardsson_1

Arbete på en pestklinik i Madagaskars huvudstad Antananarivo under ett utbrott av lungpest.

Upptäckte du personligen något nytt med Malmö när du gjorde reportagen?

– Ja, väldigt mycket. Eftersom jag framför allt har varit på resande fot de senaste 20 åren har jag inte alltid stenkoll på vad som händer i Malmö. Tidigare hade jag inte varit mycket i Västra Hamnen och Limhamns Sjöstad, men under reportagearbetet lärde jag känna dessa områden. Jobbet förde mig även till delar av Malmö som jag trodde var ödetomter eller förfallna industriområden, men där det nu byggs febrilt. Jag fick också en god insyn i hur Malmö kommer att utvecklas fram tills 2050.

Bengt_Sigvardsson_10

Rapportering efter ett israeliskt bombanfall i Beirut under Libanonkriget 2006.

Om du fick bestämma en sak att lämna bakom och en sak att ta med i Malmös resa mot framtiden, vad skulle det vara?

– Jag hoppas framför allt att arbetslöshet, segregation, parallellsamhällen och gängvåld hamnar på Malmös historiska soptipp. På resan mot framtiden vill jag ta med mig satsningen på att göra Malmö till en miljövänlig blandstad, helst med fler industrier.

Bengt_Sigvardsson_8

Intervju med basketspelare i Sydsudans huvudstad Juba.

FF eller IFK?

– Jag är neutral. Jag är inte intresserad av sport, men MFF-fansen brukar hålla mig vakna på nätterna efter hemmamatcherna.

Bengt_Sigvardsson_4

Tillsammans med kvinnlig Peshmerga-soldater i irakiska Kurdistan under terrorgruppen IS offensiv sommaren 2014.

Vilket är ditt favoritställe/en i Malmö?

Möllevången. Det må ha förändrats till både det bättre och sämre sedan jag flyttade dit, men det har inte genomgått en fullständig gentrifiering. Majoriteten av bostäderna är fortfarande hyresrätter. Torghandeln och uppsjön av exotiska matbutiker lockar till sig folk från hela Malmö. Likaså gör restaurangerna och krogarna. Några sunkhak må ha omvandlats till hårdnischade restauranger med mikrobryggeri-öl, men även det motsatta sker. Det sprudlar av liv. Här finns en symbios mellan det dryga, fula malmöitiska, politisk aktivism, undergroundkultur, mångkultur, hipsters och barnfamiljer som jag inte hittar någon annanstans i staden.

Vi tackar Bengt för ett spännande samtal och inte minst för tre intressanta artiklar. Vi önskar även lycka till och safe travel på stundande resa till Afrika. Vi hoppas få höra mer om den framöver.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår