Sommarsnack med kollegorna på Briab - Stina Dufva - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Sommarsnack med kollegorna på Briab - Stina Dufva

Nu börjar snart, för många, sommarens sköna gröna semesterdagar. I ett antal veckor blir fokus mer på hängmattor, solskyddsfaktor och vad som ska på grillen ikväll, än på deadlines, tekniska lösningar och programuppdateringar. Och härligt är väl det! Vila och återhämtning är lika viktigt som flit och ambition. Så nu när allt är lugnare passar vi på att prata med ett antal kollegor på Briabs kontor runt om i landet. Vi ställer några frågor om dem, om yrket och livet i stort. Förhoppningen är lite skön sommarläsning, gärna i den där hängmattan eller hammocken. Först ut är vår Gävlekollega Stina Dufva

Sommarintervju med Stina Dufva

Hej Stina, berätta lite kort om dig själv och din bakgrund

Hej själv, jag kommer från Sandviken som ligger strax utanför Gävle i Gästrikland. Innan jag började på Briab så utbildade jag mig till Brandingenjör i Lund. Under tiden jag pluggade så sökte jag till Briabs traineeprogram, Briab NXT, som jag kom med på och började 2017. När jag var klar med exjobbet på brandingenjörsprogrammet så blev jag anställd på Briab men jag valde att ta ett års tjänstledighet för att gå RUB, som är en påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer. Efter att jag var klar på RUB-utbildningen flyttade jag upp till Gävle och började jobba på kontoret här

Hur kommer det sig att du blev intresserad av brandingenjörsyrket?

När jag var yngre var jag engagerad i Hemvärnsungdom och Bilkåren som är en frivillig försvarsorganisation. Där fick jag testa mycket och bland annat så var vi i Sala och testade att rökdyka. Då fastnade jag för brand och vilka följder det kan få. Jag är fortfarande engagerad i både Hemvärnet och Bilkåren och det passar bra tillsammans med mitt jobb på Briab. Just intresset för brandingenjör dök upp när jag skulle söka till universitetet och då var valet givet.

Vilka är de största förändringarna inom brandingenjörsyrket du upplevt under din tid?

Eftersom jag inte har jobbat så länge så har jag inte hunnit se stora förändringar inom branschen men under min tid på Briab så har jag sett en stor utveckling på företaget vilket har varit jättekul att vara med på.

Vilka är det viktigaste trenderna du ser och tror på inom samhällsbyggandet, generellt och din kompetens specifikt?

Brandingenjörer kommer alltid att behövas eftersom varje byggnad är unik och måste kunna motstå brand. Jag tror dock att vi kommer jobba ännu mer med digitala verktyg. Sedan byggs det mer och mer komplicerade byggnadskonstruktioner, till exempel höga trähus och tunnelbanor långt ner i marken. Nya material som används i nya kombinationer samt förtätad bebyggelse m.m. Det gäller att vi utvecklas och följer utvecklingen med uppdaterad kompetens.

Hållbarhet är en stor utmaning för Samhällsbyggnadssektorn – vad anser du måste göras för att skapa konkreta framsteg mot större hållbarhet

Det är viktigt att det byggs hållbara, energieffektiva, hus som klara Sveriges klimat och kommer kunna stå länge.

Vilka är de viktigaste fördelarna med digitalisering? men även vilka är de största nackdelarna du ser med just digitalisering? Och hur kan vi hantera dem?

Fördelarna med digitalisering är att det lätt ska gå att följa, dela och använda informationen. Nackdelarna kan vara att det tar tid att lära sig programmen och få med alla som är vana att göra det på sitt sätt.

 

Sommarintervju med Stina Dufva, bild 2

Har du nån förebild inom ditt yrkesområde, eller i livet i stort?

Jag har flera kollegor som jag ser upp till i branschen och även föreläsare på brandingenjörsprogrammet.

Har du något drömprojekt du skulle vilja jobba med

Ett drömprojekt skulle vara någon ny stor byggnation med nytänk och en bra projekteringsgrupp.

När trivs och mår du som bäst med ditt yrke?

Jag trivs som bäst när jag får nya projekt med problemlösning, där jag kan hitta en bra lösning som passar de andra aktörerna

Vad värderar du mest med att jobba på Briab?

Briab är en väldigt bra arbetsgivare med många trevliga kollegor. Det finns mycket kompetens på Briab och jag lär mig mycket varje dag.

Under Briab står det ofta The right side of risk – hur skulle du förklara innebörden av den formuleringen?

The right side of risk står för mig symboliskt som att vi hjälper våra kunder att skapa rätt förhållande mellan säkerhet och effektivitet. Kunder ska kunna lita på våra lösningar och samtidigt uppleva bibehållen effektivitet och ekonomi i verksamheten.

Vad är den största lärdomen du bedömer vi kan göra efter Covid-19 pandemin – dvs. vad är viktigt för framtiden?

Den största lärdom från Covid-19 pandemin tycker jag är att alltid vara förberedd på sådant som går utanför vardagen, att ha arbetsprocesser med flexibilitet även inför sådant som är exceptionellt.

Den senaste tiden har varit klart annorlunda mot normalt och vi har t ex. jobbat mycket hemifrån och möts på Teams eller Zoom. Vad har varit bra och sämre med det tycker du?

Det har funkat bra att ha möten via Teams, man tjänar tid på att slippa resa till möten men man tappar den sociala kontakten som man får när man träffas fysiskt.

Hade du nått drömyrke eller drömkarriär som barn?

Drömyrke som barn tror jag att var något med fart, kanske polis eller så.

Om du inte jobbade med det du gör, vad skulle du helst då göra?

 Om jag skulle jobba med något annat så skulle jag kunna tänka mig att vara brandman.

Sommarintervju Stina Dufva, bild 3

Har du nått fritidsintresse, hobby eller passion utanför ditt yrke du vill berätta om?

Jag har två hästar, så när jag inte jobbar tillbringar jag mycket tid i stallet. Nu på sommaren så kör jag motorcykel också. Jag nämnde tidigare är jag engagerad i både Hemvärnet och Bilkåren som fordonsförare.

Vad ska en bra sommar-semester innehålla?

En bra semester-sommar ska innehålla sol, bad, umgås med vänner och familj samt lite äventyr.

Varför är din ort värd ett sommarbesök? Eller varför inte…?

Gävle är absolut en bra sommarort med närhet till havet och Furuvik.

 Slutligen – dina sommarfavoriter?

– Glass? Magnum Strawberry White.
– Låt? Någon från Håkan Hellström eller Lars Winnerbäck.
– Klädesplagg? Några sköna shorts eller klänning.
På grillen? Halloumi-ost.
– Fordon? Motorcykel så klart!
Sommarplats? Det måste vara stallet eller sommarstugan.
Netflix serie (vid regn å rusk) Tipsar om serien Sweet Magnolias.

Vi tackar Stina och ser henne fara iväg fort (men kontrollerat) på en av de fränaste hojar som finns – en Ducati Scrambler (avundsjuk? Nope not me…)

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår