Träffa våra nya medarbetare - Jonathan Rosenqvist - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Träffa våra nya medarbetare - Jonathan Rosenqvist

Åter tillbaka i Malmö, som för övrigt består av medborgare med totalt 177 nationaliteter, för att prata med Malmösonen och nya medarbetaren Jonathan Rosenqvist. Vi på Briab växer i Malmö, precis som staden själv. I över trettio år har Malmö vuxit befolkningsmässigt, utan avbrott. Det hänger vi på.

Jonathan Rosenqvist

Hej Jonathan och välkommen till Briab!
Berätta gärna kort om dig själv och din bakgrund

Jag är en 31-årig inbiten Malmöit och jag bor med min fru Josefine och mina två barn, Nils 3,5 och Freja 1,5 år gamla, i ett hus i utkanten av Malmö kommun, närmare bestämt i Oxie och byn Käglinge. Valet att bli brandingenjör var ingen självklarhet till en början. Innan jag började studera på Brandingenjörsprogrammet på LTH i Lund hösten 2011, har jag bland annat hunnit med att testa på ytterligare ett ingenjörsprogram i Norrköping (LinTek) mellan 08 till 09 och under en 5 års-period 2007-2012 har jag av och till jobbat som lagerarbetare.

Hur har din yrkesresa sett ut hittills?

Jag började jobba på ÅF 2014 och där stannade jag till 2019. Därefter bytte jag arbetsgivare till P&B Brandkonsult som är en lokal firma i Malmö. Där stannade jag till den 31 december 2020. Den 1 januari i år började jag på Briab, så sammanlagt har jag snart 7 års erfarenhet av konsultbranschen och med projekt som har varit väldigt varierande i grad av svårighet och komplexitet. Jag har t ex. jobbat mycket med analytiska dimensioneringar (utrymningsanalyser, rökfyllnadsberäkningar, strålningsanalyser o.s.v.) samt att jag har sysslat en hel del  med brandprojektering av verksamhetsklass 5C d.v.s. sjukhus. Ett speciellt projekt under min tid på ÅF var att göra analytiska dimensioneringar på IKEA:s köpcentrum i Ryssland. Uppdraget innebar ett antal väldigt spännande platsbesök i Ryssland. När jag säger varuhus så tänker man nog att jag menar IKEA-varuhusen, men i Ryssland så äger IKEA, utöver själva IKEA-varuhuset ofta hela köpcentrum med varierande storlek på 300 000–1 200 000 kvm. Vår uppgift på ÅF var att verifiera utrymningssäkerheten i dessa 15 köpcentra runt om i Ryssland. I de större kunde uppdraget resultera i rapporter som landade på över 1000 sidor och dessutom skrevs de på engelska.

Varför blev det Briab nu?

Under min senaste föräldraledighet blev jag kontaktad av en rekryterare som frågade om jag skulle kunna tänka mig en inledande intervju. Jag tyckte det lät intressant och efter första intervjun så följde raskt två till med Maria respektive Anna/Kajsa. Anledningen att jag i slutändan valde att börja på Briab var främst att det lät spännande att tillsammans med övriga kollegor försöka bygga upp FSE i Malmö, så att vi blir en kraft att räkna med även här i regionen. Att jobba på ett framåtlutat och inspirerande företag som Briab, som inte ser digitaliseringen som ett hinder för affären, utan snarare utnyttjar den för att sälja in sig mot kunden kändes även det helt rätt i tiden. Så mitt val kändes ganska självklart i slutändan.

Vad har du för förväntningar och förhoppningar det närmsta året?

Min största förhoppning och samtidigt förväntning är att man får chansen att vaccinera sig så fort som möjligt och att vi återgår till något slags normalläge i Sverige. Det hade varit trevligt att kunna spendera lite mer tid med kollegorna ”face to face” på kontoret istället för ”screen to screen” hemifrån.

Du är ju en tvättäkta Malmöit – har du lite tips på:

Malmös tre bästa restauranger ?
Bästa upplevelsen och maten finns på den tvåstjärniga Michelinkrogen Vollmers, samtidigt är det även den dyraste. Den näst bästa restaurangen drivs av samma personer som äger Vollmers och heter Snapphanen. Där kan man äta för lite mer överkomliga priser, men ändå få otroligt spännande mat. Vill man ha en riktigt god köttbit bör man besöka Monster Steakhouse i Västra hamnen.

Favoritplatser i Malmö?
– Fiskehoddorna i Limhamns småbåtshamn
– Öresund (havet)

Utsiktsplatser runt Malmö?
Bäst utsikt lär man väl ha från Turning Torso, men är även ganska bra utsikt från Kronprinsen.

Promenadstråken i Malmö?
– Pildammsparken
– Ribban (Ribersborgsstranden)
– Slottsparken.

 Tre saker med Malmö du verkligen gillar:
– Närheten till kontinenten
– Att det finns småstäder i staden t.ex. Limhamn, Bunkeflo, Klagshamn och där jag själv bor Oxie (Käglinge).
– Malmö är en cykelstad, alla cyklar. Man kan ta sig från utkanten av kommunen , där jag själv bor, ända in i stadskärnan på under en halvtimme (om man trampar på).

Vi börjar närma oss vår och även sommar! Var spenderar du helst din semester och vad gör du?

Jag har alltid tyckt om att besöka storstäder, men det får vänta några år till tills barnen är lite större. Grekland och Italien är också favoritresmål. Och även Sverige är härligt att resa runt i. Precis som föregående coronaår så blir det en Sverigesemester i år med.

Och slutligen en klassisk intervju fråga – har du nån dold talang eller förmåga du vill dela med dig av?

Jag är relativt bra på att döma, i alla fall när det gäller  basketboll. Jag tror inte de flesta vet om detta, men jag har varit elitdomare i basketboll i nästan 10 år. Sedan två år tillbaka så har jag dock valt att ta ett uppehåll på obestämd tid. Jag dömde de högsta serierna för både damer och herrar under denna 10-årsperiod med matcher över hela Sverige, från Trelleborg i söder ända upp till Luleå i norr. Som ni kan förstå så tog det väldigt mycket av min tid. Med i snitt 3–4 matcher varje vecka och där varje match innebar allt emellan 4–24 timmars tidsåtgång. Så, när vi fick vårt andra barn, Freja, valde jag därför att ta ett uppehåll och fokusera på familjen.

Med en välfylld och diger ”Malmö-Bucket-list” tackar jag Jonathan för ett trevligt samtal. På engelska finns ett fint begrep som heter ”Unsung Hero”, dvs hjältar som sällan får vidare mycket cred eller uppmärksamhet! Precis just det är idrottsvärldens kunniga och engagerade domare i allt från korpfotboll till elitgymnastik! Respekt!

 

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår