Sensommarsnack med kollegorna på Briab - Oskar Grönlund, NXT'are på Göteborgskontoret - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Sensommarsnack med kollegorna på Briab - Oskar Grönlund, NXT'are på Göteborgskontoret

Nu är vi ett par veckor in i arbetsterminen men sommaren biter sig glädjande fast i stora delar av landet, men med en touch av frisk höstfeeling. Då passar vi på att prata en stund med Brandingenjörsstudenten och Briab NXT traineen Oskar Grönlund. Och det har vi faktiskt gjort en gång tidigare, under helt andra förhållanden. Snö, is kyla och motorfordon är lill-tips till den intervjun som du hittar här i högerspalten bredvid..

Oskar Grönlund, NXT'are på Briab

Hej Oskar, berätta lite om din bakgrund och vad du siktar mot i framtiden

Hej! Jag är 26 år gammal och växte upp 2 mil norr om Göteborg. Idylliskt nog arbetade jag med fisk fram tills det att jag sökte in till LTU för att studera till brandingenjör. Idag pluggar jag sista året till civilingenjör brandteknik och gör mitt andra år som trainee på Briab. Eftersom jag fortfarande har ett år kvar på studierna och börjar bli trött på bräckt vatten är mitt främsta mål att bli klar så jag kan flytta tillbaka till bästkusten igen.

Hur såg dina förhoppningar och förväntningar ut inför din Briab NXT traineetid?

Inför mitt första år hade jag väldigt höga förväntningar då jag hört väldigt gott om Briabs traineeprogram från tidigare trainees. Det som lockade mest var utbildningsperioden och att få möjligheten till snabb utveckling inom yrket. Jag såg även fram emot möjligheten att kunna jobba extra från annan ort och på så vis slutföra studierna och samtidigt skaffa arbetserfarenhet och kunskap.

Tycker du att verkligheten har levt upp till dina förväntningar?

Min tid på Briab har minst sagt levt upp till mina förväntningar. Under min första sommar lärde jag mig mycket för att kunna arbeta på distans, vilket var målet. Som ny var man alltid lite nervös för att man skulle kunna bli lämnad i sticket, men jag hann knappt börja innan jag kände mig bekväm nog att fråga vem som helst på kontoret om hjälp. Alla tog sig tiden att verkligen förklara hur saker och ting fungerar. När jag nu gör min andra sommar och tittar tillbaka kan jag inte säga annat än att jag är supernöjd med min utveckling under året.

Vad har du fått du jobba med och hur har du upplevt det. Har du t ex. stött på några särskilda utmaningar och oväntade händelser.

Jag har haft en väldigt bred variation av projekt vilket i sig har varit den största utmaningen. Att tvingas utanför sin ”comfort zone” är för mig A och O om man vill utvecklas. Jag har även upplevt att jag fått gehör för vad jag vill arbeta mer med. Efter min första sommar efterfrågade jag att få prova på att arbeta med anstalter och byggnader där personer hålls inlåsta, vilket jag tyckte lät både utmanande väldigt spännande. Redan första veckan på min andra sommar som trainee påbörjade jag mitt första projekt med specialfastigheter, som äger och förvaltar just den typen av fastigheter.

Oskar Grönlund och kollega

Vad har varit roligast och mest givande?

Förutom att man fått en hel drös med nya kollegor och vänner är det att jag fått arbeta med högsäkerhetsbyggnader där personer ska hållas inlåsta men samtidigt ha möjligheten att kunna räddas och utrymma vid händelse av brand.

Tycker du att vi lever som vi lär på Briab? Hur är det med Leda inte följa och #tillsammansframåt. Är vi konstruktivt modiga och hur är det med upptäckarglädjen på Briab?

Det tycker jag absolut. Företaget är superöppna för nya idéer och uppmanar till att man ska våga ta täten vid kluriga frågor som kanske inte alltid är helt triviala inom branschen.

Hur har du och ni på Göteborgskontoret påverkats och hanterat den rådande pandemin?

Då vi är ett kontor med relativt få anställda har jag kunnat arbeta på kontoret. Det har varit väldigt skönt med tanke på att jag är trainee och fortfarande behöver mer stöd än de som arbetat längre. På Göteborgskontoret har vi även haft fullt upp hela sommaren så det har inte varit svårt att hålla sig sysselsatt. Med andra ord har pandemin inte påverkat arbetslivet nämnvärt, bortsett från att man är allmänt försiktig och noga med t ex. handhygien.

Har den lärt dig något, eller förändrat dig på något sätt? finns det något positivt att ta med framåt?

Pandemin har främst påverkat mitt privatliv. Vanligtvis bor jag hos mina föräldrar över sommaren, vilket inte har varit ett alternativ i år. Det har varit en del akut problemlösning hit och dit, men det mesta slutade väldigt bra. Min generation har växt upp oerhört smärtfritt. En lärdom att ta med sig från pandemin är att allt man tagit för givet kan förändras väldigt fort och att det då är viktigt att snabbt kunna ställa om, acceptera läget och göra det bästa av situationen helt enkelt.

Vad händer nu, vad är nästa steg för dig efter sommaren?

Nästa steg efter sommaren är att fortsätta plugget och hitta något spännande att skriva examensarbete om inför våren. Jag är för övrigt öppen för förslag om någon som läser detta har något spännande i åtanke. Planen är att fortsätta jobba deltid resterande del av studietiden så att jag förhoppningsvis kan unna mig en sista långresa innan arbetslivet drar igång på riktigt.

Oskar Grönlund rensar Marulk

Sen har vi under sommaren frågat lite kollegor om deras sommarfavoriter och det vill jag även fråga dig som avslutning, nu när sommaren glädjande verkar vilja stanna kvar! så:

Vilka är dina dina sommarfavoriter:

Glass?
Isglass
Låt? Come give me love – Ted Gärdestad
Klädesplagg? Badbyxor
På grillen? Makrill
Fordon? Båt
Sommarplats? Marstrand
Netflix serie (vid regn å rusk) The office

Jag tackar här för samtalet och längtar redan till nästa sommar på Marstrand, i båten och under en strålande sol med 4 makrillar sprattlande på reven. Kanske syns vi då ute vid Pater Noster nånstans.

Vill du vet mer om vårt traineeprogram Briab NXT kan du läsa mer här. Eller ta kontakt med någon av oss nedan.

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår