Månadens brandfarliga vara (MBV) – Juli 2018 - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

MBV Juli – Tändvätska!

Oavsett om du planerar för en äventyrlig tältsemester i bergen med trangiaköket som enda sällskap, för en spela-gitarr-vid-lägerelden-semester i skärgården eller för en chillsemester hemma på altanen med grillade grönsaksspett kommer du oundvikligen komma i kontakt med våra kära vänner – de brandfarliga vätskorna! Med hänsyn till väderläget och rådande brandsituation vill vi därför bidra, via MBV-kanalen, med kunskap om semesterns bästa vän – och tyvärr potentiellt värsta fiende.

eld i skog

Tändvätska används som bekant till att tända grillar eller eldstäder. Det finns i grunden två olika sorters tändvätska, alkoholbaserad och petroleumbaserad. Bra att veta är att den etanolbaserade varianten är betydligt farligare än dess petroleumbaserade kompis ur ett brandsäkerhetsperspektiv, men den är också betydligt ovanligare. Skillnaden i brandfarlighet beror framförallt på flampunkten, alltså vid vilken omgivande temperatur som vätskan blir antändbar och den petroleumbaserade måste värmas upp lite för att antändas (detta är också förklaringen till de många gånger man inte förstått varför grillen inte tänds efter första tändstickan trots att man hällt på en hel flaska tändvätska). Ca 3% av alla tändvätskor på marknaden är alkoholbaserade, och av de 97% som är petroleumbaserade så är ca en tredjedel lacknafta och resten består av normalparaffiner.

Extra vaksamhet och ansvar gäller!

Eftersom den här sommaren varit väldigt torr så råder nu eldningsförbud på de flesta ställen runt om i landet. Torkan gör risken för skogs- och gräsbränder extremt stor. Det kan räcka med en gnista för att starta en skogsbrand med förödande konsekvenser och som vi vet, från ett antal ställen,  kan det ta väldigt lång tid att släcka dem. Kolla alltid noga upp de lokala rekommendationerna och kraven innan du tänder grillen i sommar!

Ett tips!

Nu följer ett användbart tips på hur man hanterar sin tändvätska för att inte starta skogsbrand: Ställ aldrig tändvätskan på hyllan under grillen, eftersom det kan droppa ner små glödande kolbitar och tända eld på hela flaskan (OBS självupplevt, det gick dock bra!).

 

En vätska som ej skall drickas!

Förutom oönskade bränder så finns även andra risker med tändvätska. Varje sommar skadas hundratals barn av att ha druckit tändvätska, trots att de petroleumbaserade tändvätskorna måste säljas med s.k. barnsäker kork. Endast små mängder behövs för att framkalla andningssvårigheter och i värsta fall kemisk lunginflammation hos barn. Viktigt att tänka på här är att låta vätskan vara kvar i sin ursprungliga förpackning (extra dumt är att hälla över den i läskflaskor) och att inte lita på barnkorken. Vid förtäring av petroleumbaserade produkter ska kräkning inte framkallas eftersom det då finns risk att vätskan når luftvägarna. Ring istället giftinformationscentralen.

 

Tändvätska och miljön

Ur miljöperspektiv är de alkoholbaserade tändvätskorna (etanol, bioetanol) dock ett bättre alternativ eftersom det ofta utvinns från växter (vete, sockerrör, energiskog) och inte borras upp från jordens inre som de fossila bränslena. Till spritköket används ofta bioetanol eller t-sprit. Tänk på att stänga flaskan när dessa inte används så att de brandfarliga ångorna inte kan spridas, eftersom detta kan innebära brand- och explosionsrisker om de kommer i kontakt med någon tändkälla.

 

Serious facts Intresting facts

Petroleumbaserad tändvätska

Tillstånd:
Vätska
Färg:
Färglös
Lukt:
Karaktäristisk
Brännbarhetsområde:
0,5 – 8 vol-%
Vattenlöslighet:
Ej lösligt i vatten

Faror:
– Kan vara dödlig vid förtäring om det kommer ner i luftvägarna:
– Kan orsaka cancer och genetiska defekter.
– Bildar brandfarliga gaser och ångor vid upphettning.

Etanolbaserad tändvätska

Tillstånd:
Vätska/gel
Färg:
Färglös/gulaktig
Lukt:
Sprit
Brännbarhetsområde:
3 – 19 vol-%
Vattenlöslighet:
Lättlöslig i vatten

Faror:
– Mycket brandfarlig vätska och ånga redan vid normalt förekommande temperaturer.
– Risk för återantändning efter släckt brand.

-Varje år används ca 6,25 miljoner liter tändvätska i Sverige!

-Kärt barn har många namn, tändvätska kallas charcoal lighter fluid, biotändvätska, grilltändvätska, t-gul, tändgel, tändvätska, Anzündflüssigkeit (på tyska)

– Tändvätska går utmärkt att städa med, den biter på rost, klistermärken, oljefläckar och tuggummi som fastnat i håret, om man ska tro den här siten: http://www.readersdigest.ca/home-garden/tips/5-things-do-lighter-fluid/2/

-Tändvätska kan förstöra smaken på den grillade maten om man grillar för tidigt. Vänta till tändvätskan har brunnit upp eller använd alternativt tändmetoder, https://www.ica.se/buffe/artikel/tanda-grillen-utan-tandvatska/

– https://mittkok.expressen.se/artikel/tandvatska-pa-grillen-darfor-ska-du-sluta-anvanda-det/

Tack för oss och om ihåg att vara extremt försiktiga och kolla upp vad som gäller innan grillen eller lågan tänds! Nu återgår vi till viloläge och hörs i augusti igen! Lev väl!

 

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår