Månadens brandfarliga vara - December - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

MBV December - Juleljus!

Ja, juleljus får ju verkligen julen att stråla, men om man har otur kan det tyvärr stråla lite för mycket. Välkommen till Månadens Brandfarliga Vara - December, där vi går igenom juleljusens historia, nutid och framtid och belyser de risker som finns med dessa julens bästa vänner – de levande ljusen!

Brandskydd, Brandskyddsbeskrivning, Ventilationsbrandskydd

Tänd ett ljus, och låt det brinna!

Nej gör inte det, släck alltid ljusen. Jämfört med en genomsnittlig månad ökar bostadsbränderna med 40% under december. Ljusrelaterade bränder är fyra gånger vanligare i december som andra månader och juleljusrelaterade brandkårsutryckningar ökar successivt över december månad och kulminerar runt själva julhelgen, med en liten topp runt lucia. Även runt tredje advent ökar bränderna, kan du komma på varför? Svaret kommer lite längre ner.

Nu har vi ljus här i vårt hus!

Även förr i tiden fanns det ljus. Ett ljus består av en veke som är omgiven av en ljusmassa. Ljusmassan bestod förr ofta av talg (fett från djur) men dessa blev omoderna redan runt 1860 i samband med att fotogenlampan såg dagens ljus (eller människor såg fotogenlampans ljus) för första gången. Då hade redan stearinljus funnits i 42 år och sålts i 30 år.

Samtidigt som stearin började säljas uppfanns också paraffin, som är ett petroleumdestillat som utvinns vid raffinering av råolja. Etymologiskt kommer paraffin från latinets parum affinis som betyder ”föga reaktiv”. Idag används mer paraffinljus än stearinljus för det är billigare, men man kan fråga sig om det verkligen är bättre..?

Brandskydd, Brandskyddsbeskrivning, Ventilationsbrandskydd

Vitklädd med ljus i hår

Vid luciatåg används ofta så rena stearinljus som möjligt, eftersom dessa inte rinner över kanten som bildas runt det smälta stearinet som ett resultat av den relativt höga smältpunkten (56 grader). Men vad är egentligen stearin?

Jo, stearin består av en fettsyra vid namn stearinsyra (C17H35COOH) som kan framställas ur animaliskt eller vegetabiliskt fett och som förestras med glycerin till att bli den vita, fasta massa som vi känner som stearin. Stearinsyra finns naturligt i nästan allt fett och kakaosmör och sheasmör består upp till 40% av denna fettsyra. Stearinsyra kan också saponifieras med natriumhydroxid och bilda tvål (kallas även att förtvåla)! Handelsnamnet stearin betecknar nästan alltid en blandning av olika fettsyror där stearinsyra måste utgöra en viss andel. Ofta blandas stearinsyra med palmitinsyra för att sänka smältpunkten i ljusmassan. Även myristinsyra och laurinsyra är vanliga ingredienser i stearinljus.

Nu tändas tusen juleljus!

Med tanke på att det säljs ca 300 miljoner värmeljus per år i Sverige och julen är den ljusintensivaste tiden så är det riktiga antalet ljus är som tändas i juletid betydligt högre än så. Alla sålda ljus väger tillsammans mer än 18 miljoner kilo och mer än 80% av dessa är paraffinljus.

Ljus innebär inte bara en brandrisk, utan bidrar även till negativa hälsokonsekvenser genom att generera mycket partiklar i luften. Så mycket partiklar att levande ljus står för den största andelen av små partiklar i hemmet enligt Danska statens Byggeforskningsinstitut. Ett paraffinljus avger ca 240 000 partiklar per kubikcentimeter, och motsvarande siffra för cigaretter är 213 000 st. Ett stearinljus släpper ut ca 80 000 partiklar per kubikcentimeter. I utblåsningsögonblicket släpps dessutom ytterligare 350 000 partiklar ut från ljuset. Norska Folkhälsoinstitutet har därför gått ut med en varning att ljus kan liknas med passiv rökning.

Precis som med all förbränning så bidrar ljus till negativa klimateffekter eftersom det bildas koldioxid i förbränningsprocessen. Vår årliga ljuskonsumtion motsvarar utsläppen från 15 000 bensindrivna bilar. Eftersom förbränningen inte är fullständig så avger paraffinljus även de cancerogena ämnena bensen och toluen till luften som du andas in.

Vi tänder ett ljus i advent…

… och vi tänder i snitt tre adventsljus innan adventsstakens första ljus blivit så pass kort att det når ner till botten av ljusstaken där mossa och små prydnadstomtar gärna fattar eld. Och det är på grund av detta som de flesta adventsljusstakerelaterade bränderna uppkommer runt just denna decembersöndag.

När många värmeljus står nära varandra så kan värmen bli så hög att lågan förflyttar sig från att bara brinna i veken till att hela stearinet antänds. Risk för detta finns även vid ljusstakar som är stängda upptill eller om något skräp som kan fungera som en extra veke ramlar ner i den flytande ljusmassan. Lågan kan vid övertändning av ljus bli flera decimeter hög, och precis som vid andra fettbränder ska man inte släcka elden med vatten. Vatten förångas då fort och tar med sig brinnande stearin i en explosion. Julens viktigaste lärdom kan alltså vara att kväva sina ljusbränder.

Filmtips: https://www.youtube.com/watch?v=xo7ktT6lzLA

 

Faktarutan
Flampunkt stearin: 113 grader

Flampunkt paraffin: 109 grader

Andel av energin som omvandlas till ljus i ett stearinljus: 0,4% (jfr glödlampa 7%)

Hur ser man skillnad på paraffinljus och stearinljus?

Stearinljus är dyrare, gulare och brinner med något större låga. Paraffinljus är något genomskinliga. Det går även att märka skillnad på lukten.

God Jul och Gott Nytt År

Vi i MBV redaktionen och alla på Briab önskar er ett gott slut och ser fram mot 2019. Det finns hur mycket spännande och viktig som helst att ta tag i för att minska risk och öka trygghet och säkerhet överallt! Men först, må väl och ha det bra i helgerna, för sen kör vi!

Josefin, Ebba och Jens

 

 

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår