HLR defibrillering - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

HLR defibrillering

Utbilda dig och ditt företag inom HLR defibrillering

Hjärt- och lungräddning, förkortat HLR, är en metod som används vid hjärtstopp. Vid HLR defibrillering använder du en defibrillator för att genom elektriska stötar återställa hjärtats normala rytm.
För att kunna utföra HLR defibrillering behöver du grundläggande kunskap inom hjärt- och lungräddning samt tillgång till en defibrillator. Kunskap inom HLR kan vara skillnaden mellan liv och död och att utbilda personalen med regelbundna kurser är något som kan vara livsavgörande i vissa fall.

Utbilda din personal inom HLR defibrillering

När en person drabbats av hjärtstopp är det viktigt att du agerar snabbt. Hjärt- och lungräddning fokuserar på hjärtat och lungorna. Syftet är att genom andningshjälp ge syre till hjärnan samtidigt som du genom hjärtmassagen får hjärtat att pumpa runt blod i kroppen. Med en defibrillator ger man även hjärtat elstötar, i hopp om att det ska börja slå på egen hand igen. Om du letar efter mer kunskap kring HLR, klicka här.

Om en person drabbas av hjärtstillestånd måste du först se till att någon larmar 112. Är du ensam i närheten måste du göra det själv, men är ni fler är det bäst att en börjar med HLR medan den andra larmar.

Kontrollera om personen är medvetslös och om du kan uppfatta andningen. Det gör du genom att försöka kontakta personen samtidigt som du kontrollerar om bröstkorgen rör på sig. Kontrollera sedan om hjärtat slår.

Om personen varken andas eller har någon hjärtrytm börjar du med hjärt- och lungräddningen direkt. Se till att hjärtstartaren kommer fram om det finns tillgång till en sådan och börja sedan med andningshjälpen och hjärtmassage. Varva med defibrillering enligt instruktioner.

Vad du lär dig på en HLR-utbildning

Utbildningen är uppbyggd för att ge dig både teoretisk och praktisk kunskap för att kunna utföra hjärt- och lungräddning. Du lär dig med andra ord hur du ska göra, samt varför du gör det. Att få med det teoretiska är viktigt eftersom det annars är lätt att du gör fel eller helt glömmer vad du ska göra.

Vår utbildning tar ungefär tre timmar och efter den har du den kunskap du behöver för att utföra hjärt- och lungräddning och använda en defibrillator.

Det här ingår i en utbildning för HLR defibrillering

En utbildad HLR-instruktör kommer till företaget och håller utbildningen för er. Instruktören har med sig övningsdockor så att ni kan öva praktiskt. HLR-utbildningen innehåller segment som är viktiga att kunna:

  • Vad du ska göra vid hjärtstillestånd
  • Kontrollera andning och medvetande
  • Larma räddningstjänst
  • Inblåsningar
  • Hjärtkompressioner
  • Teori om hjärtats funktion och uppbyggnad
  • Vad hjärtstartare är och hur du använder den
  • Hur du ska göra vid luftvägsstopp

Under och efter utbildningen har ni självklart möjlighet att ställa frågor till instruktören. Målet med utbildningen är att ni ska veta hur ni ska agera och kunna känna er trygga i er förmåga att utföra hjärt- och lungräddning.

Övriga utbildningar från Briab

På Briab är vi specialiserade i säkerhet och erbjuder därför en rad olika utbildningar utöver HLR defibrillering. Vi erbjuder bland annat utbildningar inom brandskydd, första hjälpen och utrymning.

Om du och dina kollegor behöver lära er olika typer av säkerhet på arbetsplatsen hjälper vi er gärna. Våra kurser är även lämpliga om ni vill förnya era kunskaper. Kontakta oss direkt för mer information eller skicka in en intresseanmälan här på vår hemsida.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår