Intyg HLR - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Intyg HLR

Intyg HLR

Hjärt- och lungräddning är troligtvis en av de viktigaste utbildningarna som du någonsin kan genomföra. Bland annat drabbas flera tusen människor i Sverige av hjärtstopp varje år, och av de fall som inträffar utanför sjukhus omkommer nästan 90 procent av de drabbade. Det finns en rad olika typer av utbildningar, både fysiskt och digitalt, för privatpersoner och företag. Och själva utbildningen tar bara några få timmar att genomföra. Här går vi igenom allt du behöver veta kring att få ett HLR-intyg.

Intyg HLR – vad är detta?

HLR står för hjärt- och lungräddning. Precis som det låter handlar det om metoder för att hjälpa människor som har akuta problem med hjärtat eller lungorna. Exempelvis får i genomsnitt 6 000 personer per år akut hjärtstopp i Sverige. Denna siffra innefattar enbart hjärtstopp utanför sjukhus och endast 11% av dessa överlever historiskt sett. Om du vill ha ett intyg för HLR behöver du genomgå en utbildning som utförs av en certifierad HLR-instruktör.

Intyg HLR – hur gör jag?

Om du vill ha ett intyg för HLR behöver du gå en kurs hos en utbildare som är godkänd av Stiftelsen För Svenska Rådet för Hjärt- och Lungräddning, förkortat HLR-rådet. Du kan hitta en utbildare nära dig på deras hemsida hlr.nu. Det finns även utbildningar som är helt webbaserade. Utbildningar erbjuds både för företag och privatpersoner. Du kan välja mellan mängder av olika varianter av utbildningar, exempelvis för räddning av barn respektive räddning av vuxna. Vill du bli utbildad HLR-instruktör finns det möjlighet till det också.

Om utbildningen

Det finns som sagt en uppsjö av olika utbildningar med många olika utbildningsleverantörer, så det är svårt att specificera exakt tid och utförande på ett generellt plan. Men utbildningen tar i regel bara ett fåtal timmar att genomföra och kan genomföras på plats eller digitalt. Väljer du att genomföra utbildningen digitalt kommer du få en så kallad provdocka hemskickad till dig.

 

Ett konkret exempel på utbildning

En vanlig utbildning i sammanhanget är den webbaserade kursen ”Vuxen-HLR”, vilken utöver HLR-utbildning även innefattar utbildning inom första hjälpen. Kurspaketet inkluderar en provdocka plus en hjärtstartar-attrapp samt ett användarkonto där du har obegränsad tillgång till kursmaterialet. Paketet kostar omkring 1 200 kronor och inkluderar utbildning inom Hjärt- och Lungräddning (HLR), Första hjälpen (L-ABC), att använda hjärtstartare samt handgrepp vid luftvägsstopp. Dessutom får du instruktioner vad du ska göra vid akuta sjukdomstillstånd eller olycksfall. Dessa akuta problem innefattar stroke, diabetes, kramper, brännskador, förgiftningar, drunkning och fallolyckor (nack- och ryggskador). I paketet ingår också larmplaner och handlingsplaner som du kan skriva ut och sätta upp på väggen vid lämpliga platser hemma eller på kontoret.

 

Hur länge är ett intyg för HLR giltigt?

Det sägs att repetition är det bästa sättet att lära sig information. Och än viktigare är det såklart att repetera en sådan livsviktig information som hjärt- och lungräddning. Av denna anledning behöver du repetera din HLR-utbildning minst en gång vartannat år för att behålla ditt HLR-intyg. Om du är anställd på ett sjukhus i Sverige är kraven än hårdare – då behöver du repetera utbildningen en gång per år för att få behålla ditt HLR-intyg.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår