HLR övning - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

HLR övning

En HLR övning kan vara skillnaden mellan liv och död

Vem som helst kan plötsligt bli drabbad av ett hjärtstopp, då är det viktigt att en person i omgivningen kan utföra hjärt- och lungräddning. Den drabbade har då 70 procent högre chans att överleva. Om du och din personal kan utföra HLR på ett korrekt sätt blir arbetsplatsen mycket säkrare för alla.
När du väljer att utbilda din personal hos oss på Briab Academy skänker vi 5 % av kursavgiften till Hjärt-Lungfonden. De kan sedan arbeta för att fler ska få kunskapen om hur de utför hjärt- och lungräddning på rätt vis. En HLR övning kan vara skillnaden mellan liv och död.

Ett hjärtstopp

När ett hjärtstopp sker slutar blodet i kroppen cirkulera. Det betyder att hjärnan får syrebrist och till slut avlider den drabbade. Men, om du utför hjärt- och lungräddning hjälper det till med blodcirkulation och syretillförseln. Under en HLR övning får du lära dig precis hur du ska agera när en person är i nöd.

HLR i teorin

Om en person i din närhet drabbas av hjärtstopp är det bäst att agera så snabbt som möjligt. Här listar vi de olika stegen du behöver tänka på vid HLR:

  1. Undersök om den drabbade är vid medvetande. Du kan till exempel försöka skaka i personen. Om du inte får någon respons, går du vidare till att kontrollera andningen.
  2. Larma. Tillkalla mer hjälp från omgivningen. Se också alltid till att larma genom att ringa 112.
  3. Utför hjärtkompressioner. Hjärt- och lungräddning ska göras på en hård yta, som golvet. Placera båda händer ovanpå varandra, i mitten av bröstet. Sedan trycker du ner bröstet ungefär fem centimeter. Du ska utföra 30 kompressioner i en hastighet på minst 100 i minuten.
  4. Inblås. Innan du gör ett inblås ser du till att luftvägarna är fria. Det gör du genom att lägga en hand på pannan, samt två fingrar under hakan. Sedan böjer du huvudet bakåt. Sista steget är att hålla för näsan och göra inblås tills bröstkorgen höjs.
  5. Utför mer kompressioner. Formeln för HLR är 30 kompressioner och 2 inblås. Det här gör du till du antingen blir avlöst eller när personen återfår medvetandet.
  6. Hjärtstartare. Om du har tillgång till en hjärtstartare har den instruktioner om hur du ska använda den korrekt.

Klicka här för att läsa mer om HLR.

Utbilda din personal i hjärt- och lungräddning

Under er organisations utbildning får ni lära er HLR i teorin och praktiken. Ni kommer alltså få utföra en HLR övning där det ingår hur du kontrollerar medvetande samt andning. Sedan får ni öva er på att göra hjärtkompressioner och inblås och ni kommer dessutom få lära er hur en hjärtstartare fungerar. Målet med kursen är nämligen att alla deltagarna ska kunna utföra hjärt- och lungräddning på egen hand.

Kontakta en utbildningsansvarig

Våra utbildningar är utformade för personal inom industri, företag, handel, samt institutioner inom statlig och kommunal verksamhet. Om du är intresserad av en av våra utbildningar, kan du kontakta en av våra utbildningsansvariga som hjälper dig med alla frågor du kan ha. En HLR övning kan du rädda ett liv. Du kan även läsa mer här om hur man utför HLR.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår