HLR Mini Anne kan rädda liv - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

HLR Mini Anne kan rädda liv

HLR Mini Anne kan rädda liv

Mini Anne är en uppblåsbar docka som du använder vid utbildning inom hjärt- och lungräddning (HLR). Det är ett viktigt hjälpmedel för att träna första hjälpen. HLR Mini Anne är en docka som får plats i mindre kartong och är enkel att ta med sig. Du kan också komplettera dockan med en mängd extrautrustning och tillbehör efter hand.

Vad ingår när du köper en Mini Anne?

Som namnet antyder så är uppblåsbar Mini Anne-docka liten och får plats i en mindre väska. Tillsammans med dockan medföljer tillbehör och de delar som behöver bytas ut efter användning. Det brukar också ingå extra lungor, våtservetter samt en hjärtstartar-attrapp. Olika leverantörer erbjuder olika utrustning i sina paket. De tillbehör som finns till dockan är:

  • Instruktioner för vuxen-HLR med hjärtstartare
  • Information för luftvägsstopp
  • Instruktioner för barn-HLR
  • Bakteriedödande våtservetter
  • Knäskydd eftersom dockan ofta ligger på golvet
  • Telefon-atrapp
  • Extra lungor till junior
  • AED-atrapp, pappershjärtstartare AED-atrapp för övning
  • Extra lungor till vuxen

Mini Anne-dockan är inte en dyr investering med tanke på vad den kan bidra med. Dockan har dock en begränsad hållbarhet.

Varför utbildning är viktigt?

Men först vad är HLR-utbildning och varför är det viktigt? När en person får hjärtstopp så pumpar kroppen inte ut blodet men med hjälp av hjärt-lungräddning (HLR) så kan du pumpa runt blodet manuellt för att hålla den förolyckade vid liv.

Genom manuella kraftiga bröstkompressioner och högt tempo tillsammans med inblåsningar kan det ge tillräckligt med blodcirkulation och syre tills professionell hjälp anländer. I Sverige under 2020 blev 1 458 personer räddade till livet efter ett hjärtstopp. Det innebär att en person var sjätte timme i Sverige eller fyra personer per dygn blir räddade. Nästan hälften av dem blev dessutom räddade innan de nådde fram till sjukhus.

Det visar flera saker, dels att det kan hända var som helst och när som helst i din närhet och att snabb hjälp kan vara avgörande. Om du inte redan varit i en sådan situation är det stor sannolik att du kommer befinna dig i närheten när någon blir drabbad och kan behöva din hjälp. Tid är helt avgörande och korrekta åtgärder kan då vara skillnaden mellan liv och död.

Under 2020 skedde 1 458 framgångsrika upplivningsförsök av personer som sannolikt har utbildats och i HLR. Det är så klart inte bara äldre som kan råka ut för hjärtstopp, utan HLR-utbildningen handlar även om att rädda barn eller vuxna som till exempel sätter i halsen eller behöver hjälp vid drunkningsolyckor.

Hjärt- och Lungräddningsutbildning

HLR Mini Anne är ett hjälpmedel för att snabbt och enkelt kunna lära sig och öva grundläggande återupplivning. En full genomgång tar inte mer än en halvtimme och grundprincipen är ganska enkel. En viktig del i utbildningen är repetition så att också dina kunskaper hålls vid liv. Repetition vid utbildningar är även viktigt när du ska utföra något under stress för att du ska kunna agera på instinkt.

Utbildningen kan vara på din arbetsplats, idrottsförening eller i egen regi. Om du inte redan har tillgång till HLR-utbildning kan du ta upp det min din arbetsgivare eller idrottsförening.

Lär dig mer om HLR här. 

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår