Månadens brandfarliga vara – Januari 2018 - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Månadens brandfarliga vara – Januari 2018

Det är mörkt ute. Du kör hem från jobbet/mamma/valfri annan bra plats. Det är vinter i Sverige. Lika säkert som att januari kommer efter december, lika säkert är det att vinter betyder slask. Mycket slask. Och ännu mera slask. Månadens brandfarliga vara gör inte slasket roligare, men mindre livsfarligt. Självklart pratar vi om den fantastiska uppfinningen spolarvätska! Välkommen till den svenska slaskvintern och till månadens brandfarliga vara!


bil_spolarvatska-1140x500

MBV Januari – Spolarvätska
Spolarvätskan är de flesta bekanta med. Den brukar kombineras med vindrutetorkare för bästa effekt. Nu ska denna MBV inte handla om vindrutetorkare men värt att nämna är att torkarna uppfanns av Mary Anderson 1902 i USA. Hon såg hur bilarna blev tvungna att stanna hela tiden för att rensa rutorna från snö och slask. På frågan om det inte fanns bättre sätt att göra det på fick hon höra att försök hade gjorts med att smörja in rutorna med olja för att få slasket att rinna av, vilket inte fungerade. Mary tog fram prototyp på en torkare på en arm som föraren kunde vrida på inifrån bilen. 1903 fick hon patent på världens första vindrutetorkare.

Nåväl, tillbaka till spolarvätskan. Det finns många olika recept på spolarvätska men normalt innehåller alla ett frostskyddsmedel så att blandningens fryspunkt kan bestämmas. Vätskan innehåller också oftast etanol eller Isopropanol samt en viss mängd 1,2-etandiol. Spolarvätska köps utspädd eller koncentrerad. För den senare varianten är det tänkt att man ska blanda ut den med vatten. Behållare för spolarvätska finns oftast i motorutrymmet, dvs motorhuven måste öppnas för att fylla på. Var uppmärksam, det kan bli kladdigt om du häller fel…

http://teknikensvarld.se/sa-gar-det-om-du-blandar-motorolja-och-spolarvatska-498343/

Koncentrerad spolarvätska kan vara lika brandfarligt som bensin, dvs det räknas som en brandfarlig vätska klass 1 med en flampunkt runt 13-21°C. Även färdigblandad spolarvätska är för det mesta klassad som brandfarlig vara, men då oftast en klass 2b eller klass 3-vätska. Brandfarligheten varierar mellan olika varumärken och blandning och generellt sett har sommarspolarvätskan en högre flampunkt än den som används på vintern då det inte behövs lika mycket frysskydd.

Bra att veta

Som brandprojektör, vad behöver jag ha koll på?

 • All spolarvätska är inte samma! Begär därför alltid att få kontrollera säkerhetsdatablad.
 • Tillstånd kan krävas, råden nedan baseras på koncentrerad spolarvätska som är brandfarlig vara klass 1. För yrkesmässig verksamhet gäller då:
  – 100 liter om verksamheten är publik.
  – 500 liter om verksamheten är icke-publik och hantering sker inomhus.
  – 3000 liter om verksamheten är icke-publik och hantering sker utomhus.
 • ATEX – Krävs oftast, men beror på koncentration och typ av alkohol. Dock normalt sett inte om det enbart hanteras i slutna konsumentförpackningar.
 • Brandteknisk avskiljning i skåp eller i rum – beroende på mängder.
 • Finns särskilda regler för försäljningsställen där volymer över 100 liter kan kräva avskiljning, se SÄIFS 1996:2.
 • Vid placering av skåp – inte i anslutning till utrymningsväg och öppningar i fasad.
 • Skyltning ska finnas och förvaringsplatser ska utmärkas på insatsplaner.
 • Ventilation – utrymme ska vara välventilerade (kan även krävas EX-klassade fläktar).
Fun Facts Serious Facts

Spolarvätskan kan även i koncentrerad form, med framgång användas som bränsle till moderna, skorstensfria, etanolkaminer.

Vill du blanda egen?

 • En del sprit (ex T-röd)
 • Två delar vatten
 • Några droppar handdiskmedel

Koncentrerad spolarvätska Biltema:
Flampunkt: 12 °C
Tändtemperatur: 245 °C

Färdigblandad spolarvätska Biltema:
Flampunkt: 31 °C
Tändtemperatur: 399 °C

Tyvärr hittade vi ingen film på spolarvätska som exploderar. Däremot bjuder Bosse bildoktorn på en smäll när han testar alternativa ingredienser i spolarvätskan. För er som gillar vardagslyx.

Kan man ha champagne i spolarvätskan? Är det bra? Bosse bildoktorn har svaret:

Play

Så var det igång med 2018
Själva känner vi att vi börjat starkt men lite sent. Så målet för februari är att komma ikapp och försätta slå omvärlden med häpnad när det gäller brandfarliga varor. Så mycket brandfarligt… och så lite tid!

Bästa hälsningar

Ebba och Jens

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår