Bland Roslagsmahogny, IR kameror och vikten av helhetssyn på utrymning - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Nyhet

Bland Roslagsmahogny, IR kameror och vikten av helhetssyn på utrymning

En rapport från Nordisk trästadskonferens i Alingsås 2018 signerad Johan Hanberger (Brandskyddsingenjör, Briab).

ta6zxcun9bdju2yltruq

Tänk dig en stad byggd med byggmaterial som är hämtat på gångavstånd från uppförandeplatsen. En stad som multnar bort och blir till fin mylla den dag människorna bestämmer sig att överge platsen. En stad med förutsättningar för naturliga möten där hus, gator och torg är uppförda i mänsklig skala och inte byggd för bilism.

Enligt Jan Gehl, känd arkitekt och professor från Danmark finns dessa städer redan i form av nordiska trästäder. Det är ju lite lustigt hur allt går i cirklar. Hållbar utveckling, ”nya” byggmaterial och en socialt hållbar miljö är redan uppfunnen och där var vi för 100 år sedan.

Två fullmatade dagar i Alingsås

Nordisk trästadskonferens har i dagarna två tagit upp ämnena: Bevara, Vårda, Utveckla, Transformera ur ett trästadsperspektiv. Samtliga delar innebär stora utmaningar för oss som brandkonsulter. Vi måste ta hänsyn till kulturvärden, brännbara byggnadsmaterial, gammal stadsplan (nära mellan husen) och en mängd andra aspekter.

Genom att ha en hög kunskap om trästäders värde men också dess problematik kan vi hjälpa till att just Bevara, Vårda, Utveckla, Transformera på ett hållbart och effektivt sätt.

Intressanta frågeställningar

Under konferensen snappade jag upp lite att fundera på;

– Vi behöver beakta utrymningen även när vi kommit ur byggnaden.

Exemplet som togs upp under konferensen gällde utrymning från partyställen på bryggan i Smögen. Utrymningsvägarna till säker plats kan vara ok, men platserna utanför lokalen kan vara så trånga att strategin ändå faller. Specialfall men ändå viktigt att se till helheten och hela vägen.

– Övergripande övervakning med hjälp av ”smarta” ir-kameror.

Istället för punktdetektering kan man övervaka stora områden med befintlig bebyggelse för tidig detektion. Detta används på världsarv i Norge samt på Smögen i Sverige.

– Omtyckta byggnader lever längre.

Hur kan vi möjliggöra byggnation med enklare, lokalproducerade och hållbara material? Vi inom brandskydd kan påtagligt och konkret påverka livslängden på byggnaden med våra materialval/lösningsval, för att inte tala om känslan vi människor kan uppleva och njuta av till sådana byggnader och miljöer. Det är värt att tänka till över!

The capital of fika delivers
För övrigt har det varit två underbara dagar för oss som uppskattar doften av roslagsmahogny, linoljefärg och gammelt bôs. På bilden kan ni skåda en andäktig skara njuta bland intressanta objekt i Alingsås. För alla som har vägarna förbi kan jag rekommendera ett stopp i ”the capital of fika” och en rundvandring i stadskärnan.

Eder,
Johan

Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår