Godisfabriken i Gävle - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Uppdrag

En ny stadsdel växer fram - Godisfabriken i Gävle

Med den nya stadsdelen Godisfabriken byter ett av Gävles mest kända varumärken skepnad till något nytt. I stället för ett tyst och tomt fabriksområde skapas en stadsdel för alla. Gävles mest spännande nya bostadsområde byggs de närmaste åren på den före detta Läkeroltomten på Brynäs.

Godisfabriken Gävle

Godisfabrikens sju byggherrar skapar tillsammans ett blandat boende med både hyres- och bostadsrätter, stadsradhus och studentlägenheter. Hållbara, moderna hus skapar spännande miljöer tillsammans med de gamla fabriksbyggnaderna. I stadsdelen planeras butiker, restauranger, caféer, parker, grönska, torg och saluhall för att Godisfabriken ska bli en mötesplats för både boende och besökande. Det byggs totalt 750 bostäder området som utformas för att möjliggöra en livsstil utan bilägande och som uppmuntrar till cykling, bilpooler och promenader. Godisfabriken byggs av Gavlegårdarna, NCC, PEAB, Riksbyggen, K2A med flera.

Läkerol, AKO och Sveriges godaste bil

1916 upprättades avtalet som gav Adolf Ahlgren tillgång till det hemliga receptet till läkerolpastillerna. På tomten, som numera utgör stadsdelen Godisfabriken, byggdes fabriken där Läkerol och flera av deras andra succéer som Ako-kola, gelégodis och Ahlgrens bilar kom att tillverkas under nästan 100 års tid. Fabriken och verksamheten har haft stor betydelse för Gävleborna, då många har arbetat där och levererat dit under åren. De nya gatunamnen i stadsdelen påminner om hantverket i området genom namn som t ex Pastillplatsen, Karamellgatan, Kolabågen och Ahlgrens Torg.

Godisfabriken 2 Gävle

Briabs uppdrag

Teamet på Briab har på uppdrag av AB Gavlegårdarna arbetat med systemvalsutredning avseende träbyggnad och sedermera projektering av innovativa låg- och höghus avseende bostäder samt projektering av Läkerols gamla huvudkontor som nu skall bli Bed&Breakfast, lokaler, restauranger och kontor. Gavlegårdarnas kvarter 1 och 3 (låg- och höghuset) är ritat av Jason Pomeroy, eko-arkitekt med säte i Singapore, tillsammans med Arkitektgruppen Gävle med stort fokus på hållbarhet. Byggnaderna utförs med träfasad med inbyggd grönska och ett återvinningssystem för regnvatten som återförs grönskan. På uppdrag av Gavlegårdarna har Briab även varit involverade i projekteringen av en ny Saluhall (Kv 4). Byggnaden kommer att vara specialanpassad efter hyresgästens behov och innefatta både deli, surdegsbageri, bistro, rökeri och restaurang.

Teamet på Briab

På Briab är Andreas Johansson uppdragsansvarig och har tillsammans med handläggarna Stina Dufva och Jim Tärnåsen projekterat fram handlingar som underlag för upphandling av generalentreprenader i de olika projekten. Daniel Engman har utfört analytisk dimensionering gällande ventilationsbrandskydd och trycksättning av räddningshiss. Utöver nämnda har ett antal ytterligare medarbetare varit engagerade och delaktiga under projekteringen.

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår