Västanå teater - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Uppdrag

Västanå Teater – lådan i ladan

Västanå Teater och Berättarladan är en av Sveriges absolut största sommarteatrar och under vinterhalvåret en turnerande teater. Sedan 2009 är teatern regionteater för Värmlands län och därmed en länsinstitution. Teatern har sina lokaler och kontor i Sunne. Under vinterhalvåret turnerar Västanå Teater med sitt mongoliska nomadtält, den sk. Yurtan, och under sommarmånaderna spelar teatern på sin egen hemmascen, Berättarladan. Konstnärlig ledare och teaterchef är Leif Stinnerbom.

Brandskydd, Brandskyddsbeskrivning, Ventilationsbrandskydd

Projektet – lådan i ladan

Berättarladan är Värmlands största lada, ombyggd till teaterscen. Den ligger intill sjön Fryken och Rottneros park strax söder om Sunne. Berättarladan rymmer 500 åskådare och besöks varje år av ca. 25 000 personer. Utöver föreställningarna är Berättarladan något att upptäcka i sig. Scenografen Lars Jacob Jakobsson har ritat och byggt om ladan till en teaterscen inspirerad av Shakespeares Elizabethanska scener. Då teatern inte har en vinsterisolerad lokal, planerar man nu att skapa det i den befintliga ladan genom att bygga en limträ och KLT-träkonstruktion som ”byggnad i byggnaden”. För att på så sätt få till ett klimatskal och kunna ha öppet året runt.

Brandtekniska utmaningar

Kostnadsmedvetenhet har varit en ledstjärna från dag ett i projekt då det handlar om kulturverksamhet i glesbygd där man kan tänka sig att resurserna är begränsade. Vi har bedrivit projektet i nära samverkan med beställare, verksamhet och den lokal räddningstjänsten. En utmaning med byggnaden är att den befintlig och inte byggd för att kunna rymma stora mängder människor (250 sittplatser planeras). En annan utmaning är att byggnadens nya teaterrum utförs med trä vilket ställt krav på att vara kreativa och tillämpa analytisk dimensionering.

Brandskydd, Brandskyddsbeskrivning, Ventilationsbrandskydd

Projektteamet

Uppdragsgivare är företaget Byggdialog och från Briab har Peter Nilsson lett arbetet. I teamet på Briab har även ingått Josefin Andersson, handläggare och Daniel Engman som ansvarat för att optimera ventilationssystemets brandfunktioner.

 

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår