Sergelhuset - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

Uppdrag

Sergelhuset – prisvinnande hållbarhet

Mitt i Stockholm city med ett imponerande och tydligt läge mot Sergels torg ligger Vasakronans prisvinnande projekt - Sergelhuset. Byggnaden vann årets Sweden Green Building Awards som årligen delas ut av Sweden Green Building Council (SGBC) för att premiera och uppmärksamma projekt och personer som på bästa sätt bidragit till ett hållbart samhällsbyggande.

Sergelhuset 1

Stora hållbarhetsutmaningar

Bygg- och fastighetssektorn står inför extremt stora utmaningar. 2045 ska Sverige vara klimatneutralt och för att nå dit behöver hela sektorn radikalt reducera sin klimatpåverkan och arbeta innovativt med hållbarhetsfrågor. Som ett gott exempel och ett konkret steg på vägen klassas Sergelhuset med högsta miljöcertifieringen – LEED Platinum. Huset vann, som sagt, även årets Sweden Green Building Awards med juryns motivering:

”Sergelhuset är ett enastående exempel på ett harmoniskt och integrerat tillvägagångssätt för social och miljömässig hållbarhet med en suverän gestaltning mitt i centrala Stockholm. Projektet är banbrytande inom ett antal hållbarhetsinitiativ, från omfattande bevarande av betongstommen till regnvattenbesparing och innovativa energilösningar.”

Sergelhuset 2

Om byggnaden och brandskyddet

Byggnaden är SEB:s gamla huvudkontor vid Sergelstorg som Vasakronan omvandlat till moderna kontor, eventytor samt restauranger och butiker. Husets bottenvåningar mot Sergels torg och Malmskillnadsgatan öppnas upp och erbjuder nya butiks- och restaurangstråk. Och mellan Malmskillnadsgatan och Sveavägen byggs en bred soltrappa som bidrar till helt nya flöden och mötesplatser runt Sergelhuset. Utgångspunkten för arbetet har varit huvudsakligen kontorsytor från 60-70 tal med låga takhöjder vilka har ställt stora krav på installationer och samordning.

Use and resuse

Återanvändning är en grundtes i allt hållbarhetsarbete och trots att två av tre arkitekter rådde Vasakronan att riva hela kvarteret så togs beslutet att behålla betongstommen. Ett beslutet som undvikit stora mängder Co2-utsläpp och tagit ett steg på vägen mot Vasakronans klimatneutralitet. I byggnaden planerades även återanvändning av t ex. de gamla bankvalven för eventytor med plats för mycket folk, vilket medfört krav på nya dörrar i bankvalvsväggar. Hela anläggningen förses med automatisk vattensprinkler och in emellan har vissa bevarandekrav på trapphus mm. givit upphov till kreativt och konstruktivt tänkande. Utöver det har det bjudits stora utmaningar avseende ventilationsbrandskydd och brandgasventilation i våningsplanen under mark.

Sergelhuset 3

Många kockar = bra soppa!

Fyra olika entreprenader har samverkat med Vasakronan och varandra under genomförandet. Det har ställt stora krav på samordning mellan alla entreprenörer, men fungerat riktigt bra. Inte minst slutresultatet talar för det. På Briab är vi lite extra stolta över den cred vi fått från projektet för snabba insatser avseende bl.a. brandfarlig vara och vår stora kunskap kring ventilationsbrandskyddet.

Briabs team

Teamet på Briab har bestått av Bengt Elison, Andreas Johansson, Björn Evers, Matilda Weyler, Jim Tärnåsen, Johan Rönnbäck, Niklas Rytterström, Goran Golubovic samt med delinsatser från fler av Briabs medarbetare. Utöver projekteringsgänget har Briab utfört besiktning- och utförandekontroll med teamet Malin Brandt, Stefan Anglerfjord och Niklas Kihlgren.

För mer information, kontakta:
Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår