Matilda Weyler, LTH - Briab - Brand, Risk & Säkerhet

NXT-stories

Matilda Weyler, LTH


Matilda-1140x500

Berätta lite om dina förhoppningar och förväntningar inför traineetiden.

Jag hade ganska höga förhoppningar på Briab. Jag hade hört mycket gott om företaget. När jag sökte jobb på Briab hade inte NXT-tjänsten kommit ut än, utan jag chansade och hoppades på att Briab skulle ha sommarjobbare. Bara någon dag efter att jag skickat in min ansökan fick jag reda på att Briab skulle komma på företagspresentation i Lund. Jag har varit på många företagspresentationer och alltid sökt möjligheten att få jobba i team. Briab var det första företaget där jag fick höra att dom verkligen jobbar på det sättet. Där och då insåg jag att Briab NXT var något jag ville vara med om. Mycket kändes spännande och utvecklande, men det viktigaste var nog teamarbetet.

Hur levde verkligheten upp till dina förväntningar?

Trots mina höga förväntningar har sommaren och NXT levererat över dessa förväntningar, vilket känns otroligt roligt.

Berätta lite om vad du jobbat med och hur det varit.

Under sommaren har jag bland annat jobbat med två interna sommarprojekt. I det ena projektet har jag kollat på domstolsbeslut som blivit vägledande gällande plan- och bygglagen. I det projektet försökte jag också sammanfatta och förtydliga hur beslutsprocessen ser ut och hur man ska gå till väga om man vill finna olika domslut. Mitt andra sommarprojekt var att ta fram en vägledning och ett verktyg man kan använda när man ska dimensionera räddningsvägar och uppställningsplatser. Jag kollade på olika räddningstjänsters vägledningsmaterial och försökte sammanställa hur det ser ut i de olika kommunerna. Verktyget jag skapade är en tool-chest i Bluebeam där det finns olika svängningsradier, uppställningsplatser osv. man kan använda sig av i situationsplaner.  Utöver mina sommarprojekt har jag en del brandprojektering på lite mindre projekt. Jag har t. ex skrivit en brandskyddsbeskrivning för två parhus, ett LSS-boende, en ombyggnad på en skola ett vårdhem och lite annat.

Vad har varit roligast och mest givande?

Jag trodde inte att det skulle vara så kul att skriva brandskyddsbeskrivningar, men det har faktiskt varit väldigt roligt och utvecklande. Båda sommarprojekten har också varit väldigt givande. Projektet om domstolsbeslut har varit tufft vid flera tillfällen och väldigt svårt att få ett grepp om. Men tillslut kändes det ändå som att det landade i något bra och att jag lärde mig väldigt mycket. Sommarprojektet med räddningstjänstens framkomlighet har varit kul och det var ett bra sätt att lära sig Bluebeam. Eftersom jag tycker om att rita, så har den delen av uppdraget varit perfekt. Den andra delen där jag läst olika vägledningsdokument från räddningstjänster har ibland varit lite frustrerande då det skiljer sig mycket från kommun till kommun, men det framgår inte riktigt varför det skiljer sig. Exempelvis skriver många räddningstjänster ut hur stora svängningsradier de behöver på sina räddningsvägar, men de nämner aldrig hur stora deras bilar är.

Tycker du att vi lever som vi lär på Briab?  Hur är det med Leda inte följa och #tillsammansframåt. Är vi konstruktivt modiga och hur är det med upptäckarglädjen på Briab, etc?

Jag tycker absolut Briab lever efter mottot leda inte följa. Det känns som att det finns stora möjligheter att påverka då det finns ett gemensamt sug efter att utvecklas och tänka nytt. Jag tycker också att gemenskapen på Briab är superhärlig. Jag trivs oerhört bra på Briab, jag har känt att jag har haft möjlighet att utvecklas, vara kreativ och ifrågasätta. Jag tycker jag har haft många lärorika diskussioner under sommaren där jag har fått tid att verkligen förstå saker genom att fortsätta fråga varför, varför gör man si och inte så. Jag har fått ett jättebra stöd av alla jag jobbat med men framförallt har jag haft en toppenbra handledare som stöttat mig.

Hur är det att vara tillbaka på universitet? Har ni kunnat jobba något på distans ännu? Har det funkat för er?

Det är blandade känslor att vara tillbaka på universitetet. Jag saknar att gå till jobbet, jag saknar också att vara uppe i Stockholm. Men motivationen att plugga har blivit klart bättre. Jag känner att jag vill bli klar så att jag kan komma tillbaka och jobba på riktigt så snart som möjligt. Jag har försökt jobba ungefär en dag i veckan sen jag åkte ner. Det har gått helt okej, men det har varit betydligt svårare än när jag var på plats på kontoret i Stockholm under sommaren. Jag var inne på Malmökontoret en dag och jobbade och det var väldigt roligt sen har jag varit uppe i Stockholm över helgen ett par gånger och då stannat en extradag och jobbat. Det är kul att vara inne på kontoren och jobba lite och träffa alla. Det känns också betydligt lättare att få saker gjort när jag kommer iväg hemifrån. Ibland känns det lite stressigt med jobbet också, mejlen ramlar in men det finns inte alltid tid att hålla koll på den och intranätet och allt som händer. Det är ändå väldigt roligt att fortsätta jobba lite, det är ett skönt avbrott i pluggandet.

Dela eller skicka till en kollega

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

Jag förstår