Briab logo
Inlägg
Meny

Intervju med Fredrik Nystedt

Fredrik Nystedt är en av många nya skickliga och spännande medarbetare på Briab. Det som skiljer Fredrik från alla andra är säkert mycket, men en tydlig sak är att han kommer att vara baserad i Lund/Malmö och bygga Briabs närvaro och verksamhet där. Fredrik är vad man kan kalla ”ett namn i branschen” när det gäller nytänkande och utveckling inom brandskydd och riskhantering. Alltså en perfekt kollega för oss här på Briab.

Hej Fredrik,
Det vore kul att få höra lite om vem du är, var du kommer ifrån och kanske även lite om dit liv utanför arbetet på Briab, om det är ok?

Jag är en 43-årig skåning bosatt i Kävlinge utanför Lund med fru och två barn (13 och 17 år). Min skånska dialekt har blivit ganska städad de senaste 20 åren efter att ha bott i Umeå, Borås, Linköping och Zagreb ett tag. Mat och matlagning är ett stort intresse som hela familjen delar. På våra resor söker vi hela tiden efter nya smakupplevelser samtidigt som vi fyller våra dagar med att leta efter den bästa kaffebaren. Julens Sydafrikaresa ser vi alla framemot, speciellt när den skånska vintern slagit till. Förutom jobb och mat går det en hel del tid till träning och tävling. Jag springer, cyklar, simmar och orienterar. 2017 blir löpningens år med Ultravasan 90 km som det största målet.

nystedt

Hur känns det att börja på Briab med snart 90 medarbetare, efter 10 år i egen regi på WUZ?

Ärligt talat känns det både inspirerande och läskigt. Inspirerande då jag får kliva ombord på ett företag som i mångt och mycket verkar efter samma princip som min egen verksamhet. Att vara framåtsträvande och ledande, likt min egen personliga ambition att vilja och våga ”sticka ut”.

Att jag nu får ökad möjlighet att samverka och samarbeta med en uppsjö av kunniga och drivande personer känns fantastiskt, men lite läskigt är det också. Som egenföretagare är det lätt att lägga sig till med ovanor som kanske inte passar jättebra i en större organisation. Pyjamasbyxor på jobbet ett av många exempel.

Vad fick dig att ta beslutet att börja på Briab?

Jag når strax halvtid i yrkeslivet och tankar på den kommande 20-årsperioden och ”nästa steg” har dykt upp allt oftare. När jag startade Wuz hade jag ambitionen att inte vara heltäckande utan specialiserad mot tjänster där analyser utgör grunden för de beslutsunderlag som jag tar fram. Jag tycker att jag har lyckats till 75 % men är verkligen sugen på att hitta ett sätt att nå 100 %. Så när jag såg Briabs annons om ”FoU-ansvarig” skickade jag en blyg fråga om tjänsten nödvändigtvis var Stockholmsbaserad. Svaret var nej och diskussioner tog fart. Beslutet var ganska enkelt att fatta. I min roll på Briab ser jag alla möjligheter att få verka i gränslandet mellan forskning och tillämpning, vilket är precis där jag vill vara.

Hur ser FoU ut på Briab om 3 år?

Om tre år har vi etablerat vår FoU-verksamhet med fler verksamma i Malmö/Lund-regionen. Här har vi nära kontakt till universitet och högskola samt alla de innovativa och kunskapsintensiva företag som finns samlade här.

Jag ser även att vårt projekt BIM och brandskydd har resulterat i ett avstamp mot en helt annan byggprocess och vi är i full färd med att utveckla nya verktyg som tar tillvara på alla digitala möjligheter.

Utöver Crowd Dynamics och BIM driver vi projekt kopplade till detaljplaneprocessen där vi försöker skapa ett rationellt beslutsstöd för att kunna väga olika intressen mot varandra i den kommunala planeringen.

Vilken är din och Briabs största utmaning för att nå dit?

Vår största utmaning blir troligen att rekrytera den personal vi vill och behöver för att göra verklighet av alla våra idéer. Min egen utmaning blir att organisera och leda vårt utvecklingsarbete så att vi kan möta den ökade efterfrågan på nya digitala tjänster i våra affärsområden.

nystedtlandsvag

Vilken trend eller vilket område tycker du är intressantast inom brandskydd och riskhantering idag?

Inom brandskydd är det helt klart digitaliseringen som hela byggsektorn är på väg in i. Vårt arbetssätt behöver anpassas mot BIM, vilket också öppnar upp nya möjligheter för oss att utföra projektering och kontroll.

När det gäller riskhantering så ställer våra myndigheter ökade krav på riskanalyser utan att ge tydlig styrning för hur de ska utföras och hur risker ska värderas. Det skapar stor osäkerhet för verksamheter då de inte har kontroll över hur de ska uppfylla myndighetskraven. Här ser jag ett ökat behov av standardisering och utveckling av hur risker i samhället skall värderas. Och följaktligen ett stort uppdrag för oss på Briab.

Har du någon förebild eller person du beundrar och inspireras av?

Tidigt i karriären var riskanalytikern David Vose en förebild. Davids sätt att använda risk och matematiska modeller för beslutsfattande inspirerade mig. Det frö som David sådde kring millennieskiftet var en av anledningarna till att jag några år senare startade eget företag.

Har du något personligt motto?

Ett tag körde jag stenhårt efter två motton ”Hellre syra än mys” och ”Nice wins nothing”. Båda visar min attityd till träning och tävling. Sedan ett år tillbaka har jag varit tvungen att tagga ner och släppa mina något ohälsosamma världsmästardrömmar. Det har varit var svårt, men nödvändigt för att få en bättre balans i livet. Och det är faktiskt betydligt roligare nu när jag inte nödvändigtvis måste bli bäst…

Har du någon dold talang du vill “outa” för oss?

Mitt lokalsinne, min inre GPS, överraskar mig ständigt. Hittills har jag varit vilse typ 3 ggr i livet. Min hjärna påminner mig ständigt om platser jag varit på genom att spela upp slumpvisa minnesbilder utan någon logisk koppling. Om jag levt på medeltiden hade jag nog tjänat bra pengar som stigfinnare…

Tack Fredrik för en trevlig pratstund och för att vi fått veta lite mer om dig. Det kommer att bli grymt kul att jobba #tillsammansframåt

För mer info, kontakta:

Hantering av personuppgifter (GDPR)

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress gdpr@briab.se.

Briab – Brand & Riskingenjörerna AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR